TURNOV SI DŮSTOJNĚ PŘIPOMENUL VÝROČÍ TRANSPORTU TURNOVSKÝCH ŽIDŮ

0

Vzpomínkový pořad na smutný osud turnovských Židů se uskutečnil 20. ledna v podvečer v sálku turnovské knihovny. Vlastní překlady poezie židovských básnířek Rose Ausländer a Hilde Domin i současného sarajevského básníka Stevana Tontiče přednesla Draga Zlatníková. Zajímavé průvodní slovo měla Terezie Dubinová a s bohatým hudebním programem vystoupili žáci a učitelé základní umělecké školy v Turnově.

Poděkování za důstojný večer patří všem vystupujícím. „Chtěla bych poděkovat i knihovnici Evě Kordové a panu řediteli ZUŠ v Turnově Bohuslavu Lédlovi za příkladnou spolupráci. Jsem ráda, že mezi organizacemi města funguje a věřím, že bude pokračovat i v následujících letech,“ sdělila Eliška Gruberová, vedoucí odboru cestovního ruchu turnovské radnice, který vzpomínkový večer připravil a pod nějž synagoga organizačně patří.

Pořad připomněl smutné události z 20. ledna 1943, kdy bylo více než 500 turnovských Židů transportováno do koncentračního tábora v Osvětimi. Po válce se jich vrátilo zpět pouhých devatenáct. Návštěvníci akce si mohli připomenout minulost, ale také uvědomit odkaz tehdejší tragédie pro současnost.

(Zdroj: TZ města Turnov)

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.