TRADIČNÍ ZPRACOVÁNÍ DRAHÝCH KAMENŮ NA TURNOVSKU – FENOMÉN A TRADICE

0

V minulém týdnu zaznamenalo Muzeum Českého ráje v Turnově jakožto pracoviště pověřené péčí o tradiční lidovou kulturu v Libereckém kraji významný úspěch ve své snaze zachovat, dokumentovat a podporovat výjimečný regionální statek z oblasti nemateriální lidové kultury – turnovskou tradici zpracování drahých kamenů. Podpisem ministra kultury Martina Baxy byl totiž úspěšně završen proces nominace tohoto jevu na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR, kam byl za letošní rok zapsán společně s další významnou lidovou tradicí v podobě obřadního párového tance „zavádka“ z oblasti Hanáckého Slovácka

Turnovsko tak stvrdilo svou jedinečnou pozici v provozování této specifické řemeslné činnosti a uchovávání této tradice v rámci celé České republiky.
Broušení drahých kamenů je vysoce specializovaným rukodělným odvětvím, jehož kořeny sahají ve zdejším regionu až do 16. století a jsou neodmyslitelně spojeny se zdejšími přírodními podmínkami v podobě bohatých zdrojů drahých kamenů v Českém ráji i Podkrkonoší. Ty zde byly místními obyvateli hledány a zpracovávány již od prehistorických dob, jak o tom svědčí bohaté archeologické nálezy.

Charakter brusičské práce i vlastnosti drahé suroviny vyžadují naprosto precizní, trpělivou, poučenou a soustředěnou práci, která klade na brusiče („kamenáře“) vysoké požadavky. To je také příčinou dodnes přetrvávající tradiční podoby tohoto řemesla, kam mechanizace vstoupila jen velmi okrajově. I v 21. století se jedná o ruční práci za použití po staletí výrazně nezměněných nástrojů a pomůcek i technologických postupů. Přesto se tento jedinečný obor neustále vyvíjí a podílí se na nejmodernějších výzkumech a technologiích díky zdejším progresivním firmám, které využívají zejména synteticky pěstované krystaly pro vědu a výzkum v oblasti astronomie, optiky, osvětlovací techniky, medicíny a dalších oborů.

„Zápis na Národní seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR je tak prestižní záležitostí a významným úspěchem nejen Muzea Českého ráje a mistrů brusičů jakožto předkladatelů nominace, ale také obyvatel regionu, který je od nynějška na republikovém soupisu – čítajícím aktuálně 33 položek – zastoupen vedle výroby tradičních perličkových ozdob z Poniklé, tradičních sklářských dovedností a ruční výroby masopustních masek v Zákupech také mimořádným turnovským fenoménem, tzv. kamenářstvím. Věříme, že se stejně jako u vánočních ozdob z foukaných perliček podaří otevřít cestu k přípravě nominačního procesu na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva (UNESCO). U našich zahraničních partnerů s podobnou tradicí v oblasti broušení drahých kamenů v německém Idar-Obersteinu již takovéto snahy probíhají, získat podporu pro mezinárodní nominaci se tedy v tuto chvíli jeví jako reálné a díky našim dlouholetým dobrým kontaktům také pravděpodobné,“ uvádí Lenka Laurynová, zpracovatelka nominace a kurátorka sbírkových fondů výtvarného umění a šperku Muzea Českého ráje v Turnově.

Aktuální podoba Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR je ke zhlédnutí na webových stránkách Ministerstva kultury ČR – ZDE.

(Zdroj: TZ Muzea Českého ráje, autorem videa a fotografií je Ondřej Bauer, Studio OBA creators)

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.