ROZŠÍŘENÍ ÚZEMÍ GEOPARKU UNESCO ČESKÝ RÁJ

0

Rada globálních geoparků UNESCO na svém prosincovém online jednání schválila rozšíření Geoparku UNESCO Český ráj. Území Geoparku bylo tak obohaceno o významné geologické lokality na Mnichovohradišťsku, Železnobrodsku a Novopacku. Nová rozloha Geoparku UNESCO Český ráj tak nyní činí 833 km2.

Na Mnichovohradišťsku se jedná především o tzv. skalní sruby, paleokoryto řeky Jizery a vrch Káčov – skalní útvar vulkanického původu s kontaktními metamorfovanými horninami. Na Železnobrodsku jde zejména o fylitové lomy s výskytem ichnofosílií a fosílií. V minulosti se v lomech těžila pokrývačská břidlice. V místech kontaktu metamorfovaných hornin a žuly se zde vyskytuje metadiabas, který byl již v mladší době kamenné těžen pro výrobu kamenných seker. Archeologové nacházejí tyto sekery až do vzdálenosti 500 km. Další oblastí je Novopacko. V okolí potoka Zlatnice bylo oblastí těžby zlata, která zde probíhala minimálně od 16. do 19. století.
Tato území se nacházejí mimo centrální oblast Geoparku, kde další zvyšování turistické zátěže není už žádoucí. Nově přidaná území rozšíří nabídku cestovního ruchu a pomůžou tak i místním podnikatelům.

Geopark je označení pro území s bohatým výskytem geologických a geomorfologických fenoménů, paleontologických, archeologických i mineralogických lokalit a podává představu o vývoji Země. Ve spolupráci s místními obyvateli a organizacemi (státními, neziskovými i soukromými) jsou zde vykonávány aktivity na podporu rozvoje oblasti a podporu návštěvnosti a vzdělanosti. Nejedná se tedy pouze o čistě geovědní projekty, ty však často hrají dominantní roli. Vedle geologických objektů a jevů jsou důležité i kulturní, archeologické a historické památky a živá příroda.

Pro své mimořádně cenné přírodní, geologické a krajinné hodnoty byl Geopark Český ráj v roce 2005 zařazen do Evropské sítě geoparků a o 10 let později se jako jediný v ČR stal členem Globální sítě geoparků UNESCO. Je spravován neziskovou společností Geopark Český ráj o.p.s.

Blanka Nedvědická, ředitelka, Geopark Český ráj o.p.s.
www.geoparkceskyraj.cz

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.