ADVENTNÍ A VÁNOČNÍ VALDŠTEJN ZAČÍNÁ

0

V sobotu 2. prosince se hrad Valdštejn po více než měsíci znovu otevírá návštěvníkům. Je to při příležitosti zahájení šňůry adventních a vánočních akcí, které potrvají až do Tří králů. Letošní program je ještě bohatší než v minulých letech, neboť byl rozšířen o nové koncerty s novými interprety, kteří doplní již tradiční hudební vystoupení, bez kterých by jistě Vánoce na Valdštejně nebyly kompletní.

Mezi tradice patří bezesporu svatoštěpánský koncert turnovského sboru Musica Fortuna (26. 12.), varhanní koncert Radka Rejška (28. 12.), adventní zpívání sousedského sboru Provaz Kacanovy (10. 12.) nebo vystoupení turnovských skautů (16. 12.). Novinkami v pestré paletě akcí jsou jazzově laděné koledy v podání Bohuslava Lédla (30. 12.) nebo koncert s violoncellem (17. 12.).

Zahajovatelem bude stejně jako v minulém roce liberecké uskupení historické hudby Subulcus (2. 12.), které přiveze své hudební pásmo s názvem „Byla cesta, byla ušlapaná“. Návštěvníci mají už první adventní víkend možnost zhlédnout svátečně vyzdobený areál hradu, zahrnující mj. kapličku sv. Jana Křtitele, přízemí klasicistního domu s expozicí Aehrenthalské Vánoce, kapli sv. Jana Nepomuckého s ručně vyráběným betlémem či po čtyřech letech opět vyzdobený slavnostní sál. Nechybí ani malá výstava se zajímavostmi z historie Vánoc, včetně tradičních zvyků, které se váží k našemu regionu. Věříme, že i v nejkrásnějším čase roku se Valdštejn stane oblíbeným místem jak k prožití krásných hudebních akcí, tak i k vzájemnému setkávání.
Radim Štícha, Turnovské památky a cestovní ruch, příspěvková organizace

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.