„To jsme jednou tak seděli s kamarády u nás v garáži, trochu popíjeli, a říkali si, že je to nuda. Nic pořádnýho se neděje, jen takový ty stále stejný hudební festivaly, kde se dokola točí titíž vystupující, a že zkusíme udělat něco úplně jinýho,“ říká Lukáš Špetlík ke vzniku hudebně gastronomického festivalu Jizera Groove Picnic v Turnově Na Lukách. Letos se tu v sobotu 5. srpna konal již třetí ročník.
„Nešlo nám o nějakou megalomanskou akci, ale o příjemné setkání, kde by bylo dobré jídlo, fajn muzika, a kde by lidi mohli putovat od stánku ke stánku a užívat si festival po gastronomické stránce,“ vysvětluje Špetlík. Jak dodává, první dva ročníky byly takříkajíc na koleně, nyní již to byl pořadatelský tým, který oslovoval zajímavé lidi, kteří se v gastronomii pohybují z regionu i z větší dálky, a stejně tak kapely a jednotlivce s originálními hudebními projekty. Z pohledu občerstvení je smyslem příchozím nabídnout něco jiného než opečenou klobásu a párek v rohlíku. V nabídce tak byly originální burgery, značkové moravské víno, mexická kuchyně, pivo z malého pivovaru, nechyběla výtečná pražená káva. Kuchaři předváděli svůj um přímo na místě, součástí správného gastronomického zážitku je samozřejmě i servírování. „I v papírových krabičkách a na táccích jídlo může být pěkné i napohled,“ uvedl jeden z prodejců, který nabízel bezkonkurenční koleno na grilu.
„Naší ambicí je tuhle akci dělat dlouhodobě a postupně ji vylepšovat. Nejde nám o komerční festival, vstupné nevybíráme, co nám dají sponzoři a prodejci, dáme do kapel a do potřebného servisu. Jde hlavně o pohodu a aby se lidi třeba dozvěděli něco nového o přípravě jídel i nápojů,“ uzavřel Lukáš Špetlík.
Jediné, co pořadatelům a přeneseně i příchozím nevyšlo, bylo počasí, které první srpnovou sobotu panovalo. Celodenní hustý déšť a nízké teploty od návštěvy leckoho odradily.