K časté příčině vzniku požáru v domácím prostředí patří požár jídla na sporáku. Dochází k němu na území Libereckého kraje opakovaně. Hasiči pravidelně nabádají k opatrnosti a soustředění při přípravě jídel. Pokud necháme na plotně jídlo bez dozoru, dosáhne dlouhodobým zahříváním teploty vznícení a požár je na světě. Navíc osoba, která požár způsobí, se svým jednáním dopouští přestupku dle zákona č. 133/1985 Sb. o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, v případě obecného ohrožení pak i trestného činu.
Když už se vám potraviny na plotně vznítí, za žádnou cenu je nehaste vodou. Použijte velkou pokličku, plech na pečení, mokrý hadr či utěrku. Ty zamezí přísunu kyslíku a oheň uhasne. Názornou ukázku toho, co se stane, když použijete mokrou utěrku nebo naopak vodu, můžete vidět v klipu umístěném na Facebooku HZS Libereckého kraje https://www.facebook.com/HZSLK/. Výborným pomocníkem při těchto „malých“ bytových požárech je univerzální hasicí přístroj ve spreji, kterým lze požár zlikvidovat dřív, než se rozšíří. V blízkosti sporáku nenechávejte hořlavé předměty jako papírové ubrousky, chňapky nebo utěrky. Všechny tyto předměty napomáhají rozvoji požáru. Pokud přes všechna opatření vypukne požár, který nezvládnete zlikvidovat v začátku vlastními silami, nebojte se zavolat hasiče pomocí linky 150 nebo 112.