Požár při přípravě jídla

0
K časté příčině vzniku požáru v domácím prostředí patří požár jídla na sporáku. Dochází k němu na území Libereckého kraje opakovaně. Hasiči pravidelně nabádají k opatrnosti a soustředění při přípravě jídel. Pokud necháme na plotně jídlo bez dozoru, dosáhne dlouhodobým zahříváním teploty vznícení a požár je na světě. Navíc osoba, která požár způsobí, se svým jednáním dopouští přestupku dle zákona č. 133/1985 Sb. o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, v případě obecného ohrožení pak i trestného činu.
Když už se vám potraviny na plotně vznítí, za žádnou cenu je nehaste vodou. Použijte velkou pokličku, plech na pečení, mokrý hadr či utěrku. Ty zamezí přísunu kyslíku a oheň uhasne. Názornou ukázku toho, co se stane, když použijete mokrou utěrku nebo naopak vodu, můžete vidět v klipu umístěném na Facebooku HZS Libereckého kraje https://www.facebook.com/HZSLK/. Výborným pomocníkem při těchto „malých“ bytových požárech je univerzální hasicí přístroj ve spreji, kterým lze požár zlikvidovat dřív, než se rozšíří. V blízkosti sporáku nenechávejte hořlavé předměty jako papírové ubrousky, chňapky nebo utěrky. Všechny tyto předměty napomáhají rozvoji požáru. Pokud přes všechna opatření vypukne požár, který nezvládnete zlikvidovat v začátku vlastními silami, nebojte se zavolat hasiče pomocí linky 150 nebo 112.
Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.