NA ROHOZCI VYRŮSTÁ MODERNÍ AREÁL. NEJEN PIVO, ALE I TURISTICKÝ RUCH!

0

Dobré časy zažívá Pivovar Rohozec v současné době. Na počátku nového tisíciletí byl sice na zavření, příchodem nových akcionářů a posléze i nového ředitele se ale vše velmi radikálně proměnilo k lepšímu. Zatímco zdejší výstav činil v roce 2005 28 tisíc hektolitrů piva, vloni to již bylo 71 tisíc hektolitrů. „Nejde pouze o výstav, ale hlavně o kvalitu. I nadále zůstaneme v kategorii tzv. malých pivovarů. I nadále budeme zachovávat tradiční postupy. Dál budeme preferovat lokální patriotismus, přál bych si, aby místní byli na svůj pivovar hrdí,“ uvádí ředitel František Jungmann.

n201212110952_zap_369_2012_rohozecNáklonnost místních je ostatně vidět na každoročně větší a větší oblibě červnových Slavností piva Skalák i podzimního setkání na turnovském náměstí. V posledních dvou letech byly do obnovy pivovaru investovány nemalé peníze. Vloni na jaře začala postupná modernizace varny, na pozemcích za pivovarem vyrostla nová skladovací hala s expedicí, je tu nové zázemí pro pracovníky, zákazníky, velkoodběratele i speditéry, což je patrně nejvýraznější změna k lepšímu, protože se skladovacími prostorami se v pivovaru potýkali již dlouho. Další velkou investicí bylo rozšíření spilky a sklepa, kde bylo umístěno několik nových tanků a kádí. Modernizována byla linka na stáčení sudového piva, v pivovaru je v části nová kanalizace a některé další rozvody. „Bavíme se zhruba o částce 65 milionů korun, jen nová technologie byla pořízena za asi 30 milionů,“ přibližuje Jungmann.

Dojde i k opravě hlavní historické budovy-zámečku, včetně nových fasád, což by mělo být hotovo v příštím roce. „Záleží samozřejmě na tom, jak se nám bude dařit, jestli si udržíme náklonnost lidí k našemu pivu. Úplnou nadstavbou by pak měla být konečná úprava celého areálu. Je tu rybník, zahrada, může zde být zázemí pro rodiny s dětmi, v létě tady může hrát muzika, prostě i my se chceme významně podílet na turistickém ruchu v Českém ráji,“ představuje svoji vizi ředitel Jungmann.

n201212110952_zap_366_2012_rohozec

n201212110952_zap_367_2012_rohozec

n201212110952_zap_368_2012_rohozec

V pivovaru nyní vaří osm druhů piv, největší zájem je o jedenáctistupňový světlý Skalák, následuje Podskalák a jedenáctka Skalák řezaný. Tyto tři druhy piv obnášejí asi 80 % produkce pivovaru. Kromě piva zde vyrábí ještě tři druhy limonád. Pivo z Pivovaru Rohozec se čepuje ve zhruba 500 hospodách, hospůdkách, hotelech i občerstveních, hlavním odbytištěm je Liberecký kraj, s rohozeckým pivem se setkáte ale i v dalších regionech republiky. Asi 14 % produkce jde na vývoz, hlavně do Polska. V současné době má Pivovar Rohozec 42 zaměstnanců a jak ředitel dodává, fluktuace je minimální…

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.