Dobré časy zažívá Pivovar Rohozec v současné době. Na počátku nového tisíciletí byl sice na zavření, příchodem nových akcionářů a posléze i nového ředitele se ale vše velmi radikálně proměnilo k lepšímu. Zatímco zdejší výstav činil v roce 2005 28 tisíc hektolitrů piva, vloni to již bylo 71 tisíc hektolitrů. „Nejde pouze o výstav, ale hlavně o kvalitu. I nadále zůstaneme v kategorii tzv. malých pivovarů. I nadále budeme zachovávat tradiční postupy. Dál budeme preferovat lokální patriotismus, přál bych si, aby místní byli na svůj pivovar hrdí,“ uvádí ředitel František Jungmann.
Náklonnost místních je ostatně vidět na každoročně větší a větší oblibě červnových Slavností piva Skalák i podzimního setkání na turnovském náměstí. V posledních dvou letech byly do obnovy pivovaru investovány nemalé peníze. Vloni na jaře začala postupná modernizace varny, na pozemcích za pivovarem vyrostla nová skladovací hala s expedicí, je tu nové zázemí pro pracovníky, zákazníky, velkoodběratele i speditéry, což je patrně nejvýraznější změna k lepšímu, protože se skladovacími prostorami se v pivovaru potýkali již dlouho. Další velkou investicí bylo rozšíření spilky a sklepa, kde bylo umístěno několik nových tanků a kádí. Modernizována byla linka na stáčení sudového piva, v pivovaru je v části nová kanalizace a některé další rozvody. „Bavíme se zhruba o částce 65 milionů korun, jen nová technologie byla pořízena za asi 30 milionů,“ přibližuje Jungmann.
Dojde i k opravě hlavní historické budovy-zámečku, včetně nových fasád, což by mělo být hotovo v příštím roce. „Záleží samozřejmě na tom, jak se nám bude dařit, jestli si udržíme náklonnost lidí k našemu pivu. Úplnou nadstavbou by pak měla být konečná úprava celého areálu. Je tu rybník, zahrada, může zde být zázemí pro rodiny s dětmi, v létě tady může hrát muzika, prostě i my se chceme významně podílet na turistickém ruchu v Českém ráji,“ představuje svoji vizi ředitel Jungmann.
![]() |
V pivovaru nyní vaří osm druhů piv, největší zájem je o jedenáctistupňový světlý Skalák, následuje Podskalák a jedenáctka Skalák řezaný. Tyto tři druhy piv obnášejí asi 80 % produkce pivovaru. Kromě piva zde vyrábí ještě tři druhy limonád. Pivo z Pivovaru Rohozec se čepuje ve zhruba 500 hospodách, hospůdkách, hotelech i občerstveních, hlavním odbytištěm je Liberecký kraj, s rohozeckým pivem se setkáte ale i v dalších regionech republiky. Asi 14 % produkce jde na vývoz, hlavně do Polska. V současné době má Pivovar Rohozec 42 zaměstnanců a jak ředitel dodává, fluktuace je minimální…