TURNOFF CAFÉ VE SKÁLOVĚ ULICI

0

Káva. Pro většinu z nás ranní poezie, pro jiného nezbytnost, pro dalšího lahodný poobědový rituál. Češi už dávno vědí, že kávový svět je podobně pestrý, jako svět piva. Pryč je doba, kdy se kávou rozuměl jen černý „turek“ nebo rozpustná hnědá voda s cukrem a mlékem. Velkou zásluhu na tom mají kavárny, kde se ke kávě přistupuje s úctou a respektem. Právě díky nim Češi propadli kouzlu espressa, cappuccina nebo latté. Jednu takovou kavárnu vám dnes představíme.

Turnoff Café ve Skálově ulici v Turnově je místo, kde kávu nejen připravují, ale i praží. Tím je dosaženo maximální čerstvosti a nápoj se dostává k zákazníkovi v té nejlepší kondici. Můžete si zde upraženou kávu i odnést domů k budoucí přípravě.

„Aktuálně nabízíme pět druhů čerstvě pražených arabik a jednu robustu, tedy nejvíc káv v Turnově a okolí. Stabilně máme kávu z Guatemaly, Etiopie, Kolumbie, Brazílie, Mexika a Vietnamu. Rozhodli jsme tak proto, abychom uspokojili nejširší spektrum chutí pijáků kávy. Někdo má totiž rád kyselejší kávu, jiný spíše hořkou, mladí lidé rádi zkoušejí nové věci. U nás si tak vybere každý a ten kdo neví, tomu náš ochotný personál poradí,“ říká majitelka podniku Kristýna Mayerová. „Dokonce i toho turka mu uděláme, pokud na něm trvá,“ dodává se smíchem. Ze zmíněných šesti káv jsou vždy nejméně dvě na mlýnku a pravidelně se střídají.

Majitelka podniku Kristýna Mayerová se synem Josífkem Filipem

Jak tvrdí Halina Pawlowská, nejlepší sport je kafe a dort. Co by to bylo za kavárnu bez lahodných zákusků? I v tomto směru šla Kristýna Mayerová tou těžší a nevyšlapanou cestou: přímo v kavárně si od zkušené cukrářky nechává denně péct čerstvé dorty a dezerty. „Větrníky a trubičky má každá cukrárna, já vsadila na moderní cukrařinu. V naší vitríně je vždy nějaký cheesecake, Crème brûlée, Panna cotta, Tiramisu, Red Velvet, dezerty ve skleničkách nebo čokoládová pěna. Nepečeme z žádných náhražek, vše je čerstvé. Zákusky tak sice nemají dlouhou trvanlivost, ale o to jsou lepší chuťově. Absolutně nejčerstvější jsou naše francouzské crêpes a americké lívance, které připravujeme na speciální plotně na palačinky,“ vysvětluje majitelka.

Nabízet jenom sladkosti ale dnes už nestačí, každý na sladké není. Už od 9.00 hodin ráno, kdy kavárna otevírá, zde lidé mohou posnídat vejce na několik způsobů, croissanty plněné šunkou a sýrem nebo pečené toasty. V čase oběda je každý den na jídelníčku vydatná polévka.

Kavárna a pražírna Turnoff Café je ale i místem setkávání lidí. Příjemný interiér poskytuje 35 míst k sezení, mohou se tu konat firemní večírky, rauty, oslavy narozenin nebo menší hudební produkce. Kristýna Mayerová věří, že kdo chce v kávovém a cukrářském světě uspět, musí být nejlepší. Tvrdé nároky proto vztáhla i sama na sebe. „Jsem původem z Teplic, a když jsem se do Turnova přistěhovala za mým přítelem, město mě okamžitě učarovalo. Hned jsem věděla, že pokud tu chci obstát v byznysu, musím nabídnout něco, co tu ještě není, a dělat to nejlépe. Jirka Mikula tu tehdy provozoval kavárnu, na kterou ale neměl tolik času, kolik by si zasloužila. Budova byla ale nádherná, navíc na skvělém místě. Já ji od něj převzala a od roku 2017 tu funguji. Ačkoliv mám malého syna, jsem tu denně a dohlížím na to, aby zákazníci odcházeli spokojeni. Úsměv, který jim pobyt u nás vykouzlí na tváři, je pro mě tou nejlepší odměnou,“ doplňuje kavárnice.

(PR)

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.