PRVNÍ POLOVINA LISTOPADU JE ORÁMOVANÁ DVOJÍM VÝROČÍM TURNOVSKÝCH ŠKOL

0

Dvě staletá výročí turnovských středních škol, to jsou asi nejzajímavější akce první poloviny listopadu, byť je vcelku logické, že zajímavé jsou hlavně pro absolventy gymnázia a obchodní akademie a hotelové školy. Kromě toho je tu ale ještě miniturné Michala Hrůzy, diashow světoznámého cestovatele Leoše Šimánka a již 9. ročník přehlídky poezie a hudby POETIKA 2008…


Pondělí 3. listopadu

* V rámci Festivalu poezie (10. ročník), který pořádá turnovská městská knihovna, se od 18.00 uskuteční v sále knihovny vernisáž výstavy a poetický večer „Ilustrovaná poezie Lenky Neumanové a Milana Cilera“, ilustrace Jožka Čermák, turnovský malíř, grafik a řezbář. Hudební doprovod Hana Pernicová. 

 

Středa 5. listopadu

* 546. koncert Turnovských hudebních večerů – KLAVÍRNÍ KONCERT absolventa Janáčkovy akademie múzických umění v Brně Ondřeje Hubáčka. Městské divadlo, začátek v 19.30 hodin.

 

Pátek 7. listopadu

* Tradiční burza středních škol se uskuteční v turnovské Integrované a střední škole u nádraží v době od 8.30 do 16.00 hodin. Zváni jsou především žáci devátých ročníků základních škol a jejich rodiče.

* Známý hudebník vyrostlý v turnovských poměrech Michal Hrůza vystoupí už bez Ready Kirken v hospodě u Zrcadlové kozy od 20.00 hodin. Koncert se uskuteční v rámci malého republikového turné. V sobotu večer ještě Hrůza s kapelou zahrají v hospodě v Lázních Sedmihorky.

 

Sobota 8. listopadu

* Oficiální oslavy 100. VÝROČÍ TURNOVSKÉHO GYMNÁZIA. Uskuteční se velké setkání bývalých studentů a učitelů. Příhlášeno je zhruba dva tisíce lidí! Program začne prezentací přihlášených ve škole (od 8.00 do 12.00 hodin), v budově gymnázia bude připravena výstava z historie i současnosti školy (budova bude otevřena do 15.00 hodin). KC Střelnice bude pro příchozí otevřena v 10.30 hodin, vlastní program ve velkém sále začíná v 11.30 hodin (mj. promluví někteří významní absolventi, zahrají nebo zazpívají turnovske hudební soubory – například PS A. Dvořák, Hottentot ad.) V malém sále Střelnice začne ve 12.30 hodin divadelní představení – premiéra hry Knoflíková válka v podání dramatického kroužku žáků školy. Zhruba od 14.00 začnou srazy jednotlivých tříd v turnovských restauračních a kulturních zařízeních (podrobnosti na www.gytu.cz).

 

n200811022318_vakci_107_08_simanekNeděle 9. a pondělí 10. listopadu

* Velkoplošná panoramatická live-diashow – HAVAJSKÉ OSTROVY. Leoš Šimánek s manželkou, synem a dcerou procestovali všech šest hlavních ostrovů, a to nejen v létě, ale také v zimě. Havaj poznali jako jen málokdo. Pěšky, na koních, horských kolech a kajacích se dostali i do nejodlehlejších míst. Novou live-diashow doplňuje vydání stejnojmenné fotografické knihy. Vstupenky v předprodeji za 140 Kč. Bio Ráj, v neděli od 15.00 a 19.00 hodin, v pondělí od 19.00 hodin. Více informací na www.leossimanek.cz.

 

Pondělí 10. listopadu

* Základní umělecká škola Turnov pořádá výstavu VÁCLAV ŽATEČKA – OBRAZY. Vernisáž proběhne v 17.00 hodin. Výstavu uvede Bohumil Skalický a o hudební doprovod se postarají žáci školy. Výstava bude otevřena do 28. listopadu, otevřeno je pondělí – pátek 13.00 – 17.00 (dopoledne na zazvonění).

* ROZMARNÝ DUCH – Divadelní společnost HÁTA uvádí hru Noela Cowarda, významného představitele anglické konverzační komedie. V režii Milana Schejbala hrají v alternacích: Ivana Anderlová/Olga Želenská, Lucie Zedníčková/Jana Zenáhlíková, Marcel Vašinka/Daniel Rous, Zbyšek Pantůček/Petr Pospíchal, Marcela Nohýnková/Jana Šulcová, Ludmila Molínová/Hana Talpová, Mahulena Bočanová/Adéla Gondíková/Kateřina Hrachovcová. Městské divadlo, začátek v 19.30 hodin.

 

Úterý 11. listopadu

* Křeslo pro hosta – ve 14.00 hodin začíná pořad nejen pro obyvatele DD Pohoda setkání se starostkou Turnova PhDr. Hanou Maierovou.

* V 19.30 hodin začíná v Muzeu Českého ráje promítání filmu ŠUMNÁ JIZERA za účasti tvůrců Davida Vávry a Radovana Lipuse. Po promítání bude následovat beseda.

 

Středa 12. listopadu

* Od 10.00 do 15.00 hodin se uskuteční den otevřených dveří v ZŠ v ulici 28. října.

* Od 14.00 do 18.00 hodin je ve Žluté ponorce v Husově ulici výtvarná dílna na téma NAŠE MILÁ ZVÍŘÁTKA. Děti budou vyrábět zvířátka z drátu nebo klacíků a konečný tvar vytvoří pomocí škrobeného papíru. Vše, co si vyrobí, si také odnesou domů.

 

Čtvrtek 13. listopadu

* V rámci Festivalu poezie (10. ročník), který pořádá turnovská městská knihovna, se od 18.00 hodin v Domě Na Sboře uskuteční pořad „Stromy a lidé, stromy v poezii“ s průvodním slovem PhDr. Marie Hruškové. Dále vystoupí režisér a písničkář Bedřich Ludvík, recitace textů a básní Eva Kordová.

* Základní umělecká škola Turnov pořádá interní koncert svých žáků od 17.00 hodin. Vstupné dobrovolné.

 

Pátek 14. listopadu

* 9. ročník přehlídky poezie a hudby – POETIKA 2008. Recitační část začíná v městském divadle v 9.00 hodin (přihlášky na KCT do 4. listopadu), galakoncert je v divadle od 18.00 hodin. V hudební části vystoupí skupiny Jananas a Xindl X a Vladimír Mišík s Radimem Hladíkem. Zároveň budou představeni nejzajímavější recitátoři z dopolední části programu. Vstup na recitační část je pro diváky zdarma, na galakoncert jsou vstupenky v předprodeji za 80 Kč, na místě 100 Kč.

 

n200811022319_vakci_108_08_oahsPátek 14. – sobota 15. listopadu

* Obchodní akademie a Hotelová škola v Turnově si připomíná 100. VÝROČÍ OBCHODNÍHO ŠKOLSTVÍ V TURNOVĚ.  Oslavy proběhnou v pátek pro sociální partnery, politiky, zástupce škol  a v sobotu pro absolventy všech oborů školy. V sobotu je škola otevřena pro všechny zájemce od 14.00 do 16.45 hodin, od 17.00 se uskuteční v aule školy slavnostní shromáždění.

 

Sobota 15. listopadu

* FUNK CORPORATION – koncert známé turnovské kapely. KC Střelnice – malý sál, začátek ve 20.30 hodin.

 

Neděle 16. listopadu

* Od 18.00 hodin začíná vystoupení New Lédl Jazz Q v turnovské Maškovce.

 

PROGRAM MĚSTSKÉHO KINA V TURNOVĚ, BUDOVA V ŽIŽKOVĚ ULICI

* Středa 5. listopadu ve 20.00 hodin – SLEPÉ LÁSKY – premiéra slovenského dokumentu o lásce mezi nevidomými lidmi.

* Čtvrtek 6., pátek 7., sobota 8. a neděle 9. listopadu ve 20.00 hodin – NESTYDA – premiéra komedie Jana Hřebejka podle bestselleru Michala Viewegha „Povídky o manželství a o sexu“ s Jiřím Macháčkem v hlavní roli.

* Pátek 7., sobota 8. a neděle 9. listopadu v 17.30 hodin – DISASTER MOVIE – premiéra americké parodie. Will má noční můru: britská popová hvězda se ohání záhadnou křišťálovou lebkou a předpovídá konec světa, když se Will probudí, zjistí ještě něco mnohem děsivějšího. New York se začíná otřásat v základech.

* Neděle 9. listopadu ve 14.00 hodin – ČTYŘLÍSTEK POHÁDEK – bijásek pro děti s animovanými filmy (Krtek a autíčko, Krakonoš a ovčák, Potkali se u Kolína, Vodnická pohádka. Čtyřlístek – Pes na stopě).

* Středa 12. listopadu v 17.00 hodin – VENKOVSKÝ UČITEL. Učitel (Pavel Liška) opouští gymnázium v hlavním městě a přichází učit na venkovskou školu, aby tak zapomněl na nevydařené milostné vztahy a našel znovu sám sebe.

* Středa 12. listopadu ve 20.00 hodin – PO SVATBĚ – dánské drama ve filmovém klubu.

* Čtvrtek 13., pátek 14. listopadu ve 20.00 hodin – STAR WARS: KLONOVÉ VÁLKY – premiéra americké animované sci-fi ze světa Star Wars (odehrává se mezi Epizodou II a III, kdy se galaxií šíří ničivá vlna Klonových válek).

* Sobota 15., neděle 16. listopadu v 17.30 hodin – VALL-I – animovaný rodinný film USA. VALL-I je poslední robot na planetě Zemi, kterého tu lidstvo zanechalo, aby ji vyčistil.

* Sobota 15., neděle 16. listopadu ve 20.00 hodin – ZRCADLA – horor USA. Zlo existuje… na druhé straně. Bývalý policajt Ben (Kiefer Sutherland), který byl postaven mimo službu kvůli zastřelení kolegy přijímá práci nočního hlídače v bývalém obchodním domě, zdevastovaném mohutným požárem, při kterém zemřelo mnoho nevinných lidí…

 

VÝSTAVY

* V Muzeu Českého ráje v Turnově: stálá expozice kamenářství, historie a národopisu. Otevřeno denně mimo pondělí od 9.00 do 16.00 hodin, o víkendu s polední přestávkou 12.00 – 13.00 hodin.

– Ve výstavním sále je do 16. listopadu výstava fotografií a dokumentů „120 let Klubu Českých turistů v Turnově“.

– Ve výstavním kabinetu muzea můžete do 31. prosince navštívit výstavu věnovanou rekonstrukci židovské synagogy v Turnově.

– Dlaskův statek v Dolánkách. Expozice seznamuje návštěvníky s domáckou výrobou. Otevřeno je denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin.

* V Galerii Safír v turnovském muzeu je od 1. listopad výstava fotografií Mariána Kábele – NaFesťáku.cz – letní festivalový život, zahájení ve 14.11 hodin. Výstava potrvá do 6. prosince.

* Ve výstavním prostoru Informačního střediska na turnovském náměstí – Galerie U zlatého beránka – je výstava členů Fotoklubu Safír Turnov na téma portrét (potrvá do 6. listopadu). Od 6. listopadu do 4. prosince zde je výstava členů Fotoklubu Safír – FotoAkce 11 – Abstrakce a detail (vernisáž v 16.00 hodin).

* V galerii Granát na náměstí Českého ráje v Turnově je výstava fotografií Jiřího Míla a Michaely Čapkové – Zélandský rok (potrvá do 6. listopadu). Od 6. listopadu do 4. prosince zde je výstava fotografií Jana Kovačičina „Český-Afghánský život“, zahájení je v 17.00 hodin.

* Výstava v turnovské Městské knihovně A. Marka v Jeronýmově ulici: Ilustrované básně Lenky Neumanové a Milana Cilera s ilustracemi Jožky Čermáka (od 3. listopadu do 3. ledna 2009).

* Výstavní prostory nového Kulturního centra Střelnice – výstava fotografií Jitky Maděrová a Mariána Kábele – Kryštof 2008. Zahájení v 18.00 hodin.

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.