PAMÁTKÁŘI SE OHLÍŽEJÍ ZA LETOŠNÍ HLAVNÍ SEZONOU

0

„Z pohledu návštěvnosti byl bohužel letošní rok slabší, návštěvníci upřednostňovali objekty hradního typu, kde se mohli pohybovat bez roušek, či zámecké areály a parky. Pro srovnání s loňským rokem – objekty v Libereckém kraji vloni navštívilo za celou sezonu 335 tisíc osob, letos 300 tisíc – byť samozřejmě věřím, že budeme moci fungovat a statistiku ještě do konce roku navýšíme,“ hodnotí uplynulé měsíce Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správě na Sychrově, která obhospodařuje celkem 17 objektů v Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém kraji.

Jak doplnil, hygienická opatření přinesla snížení počtu návštěvníků na prohlídkách, což snad bylo vnímáno v dobrém slova smyslu, rozšířen byl také on-line prodej vstupenek. Díky filmování na Grabštejně, Frýdlantu, Opočně a Sychrově se poměrně výrazně zvýšily výnosy za pronájmy. „Nezaháleli jsme ani ve stavebních obnovách, ani v údržbě parků a zeleně. Domnívám se, že jsme obstáli a můj dík patří nejenom všem návštěvníkům, ale také kolegům a těm, kdo nám s provozem našich památek pomáhají,“ dodal Miloš Kadlec.

Stavební práce na památkových objektech NPÚ na Turnovsku:
Na zámku Hrubý Rohozec byla odstraněna havárie říms nádvoří zámku a věže, došlo k obnově vnitřních fasád. Byla opravena grotta a dřevěné oplocení v jižní části parku.
Na Troskách se podařilo kompletně zrekonstruovat pódium na druhém nádvoří a díky jeho posunutí blíže ke skalnímu masivu se zvětšila kapacita nádvoří o 100 lidí. Hrad má také nový informační systém. Na námět návštěvníků přibyly v předhradí dva kované kotce pro psy, kam je možné je umístit po dobu prohlídky hradu.
Správa sychrovského zámku zaznamenala zvýšený zájem o prohlídky parku, velkému zájmu se také těšila výstava „Ze života posledních majitelů“, která bude na základě pozitivních ohlasů ponechána i pro příští sezonu. Své příznivce si našla také hra pro rodiny s dětmi v zámeckém parku.

 

Návštěvnost památkových objektů NPÚ na Turnovsku v hlavní sezoně 2021:
* Hrubý Rohozec – za prvních deset měsíců zde napočítali 14 075 návštěvníků (v roce 2019 jich bylo 25 735).
* Sychrov – 58 119, v roce 2019 to bylo 103 777.
* Trosky – 96 985, v roce 2019 sem zavítalo 116 948 lidí.

ÚPS na Sychrově
Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově je jedním ze čtyř pracovišť zabývajících se správou objektů v péči Národního památkového ústavu. NPÚ je největší příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR a z pověření státu spravuje a veřejnosti zpřístupňuje více než sto nemovitých památek. NPÚ, územní památková správa na Sychrově, se stará o sedmnáct památek na území Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje. Další informace najdete na www.npu.cz.

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.