ZÁŘIJOVÉ KULTURNÍ POZVÁNKY

0

Nic nenasvědčuje tomu, že by pořadatelé kulturních akcí měli obavu z možných opatření souvisejících s koronavirem. Všichni doufáme, že letošní podzimní měsíce již proběhnou v normálu, a to nejen v kultuře. Pozvánek se sešlo opravdu hodně, proběhne vítání občánků Turnova, které se ze známých důvodů nemohlo konat, vrací se divadelní představení, uskuteční se třeba Noc literatury, pouť na Valdštejně a na Prackově u kapličky, týden duševního zdraví v režii Fokusu…

Středa 1. září
* SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ ZŠ MAŠOV PO REKONSTRUKCI. V 15.00 hodin slavnostní přestřižení pásky a oficiální zahájení, křest knihy vydané u příležitosti blížícího se výročí 150 let školství v Mašově. Do 18.00 hodin budou probíhat komentované prohlídky školy (po skupinách). Hudební program – Buo Bigband.

Středa 1. až pátek 3. září
* BALENÍ UČEBNIC. Dětské oddělení knihovny na hlavní budově a v pobočce knihovny na vlakovém nádraží ve výpůjční době.

Pátek 3. září
* KŘEST KNIH vydaných k 650. výročí Rovenska pod Troskami. Sál radnice od 19.00 hod., společné uvedení nových knih za přítomnosti autorů, zajímavých hostů a známé hudební skupiny „Jablkoň.“

Pátek 3. a sobota 4. září
* VÍTÁNÍ DO ŽIVOTA. Po dlouhé době pandemie a různých opatření se uskuteční vítání nových občánků města Turnova ve spolupráci s matrikou městského úřadu. Vítání je obohaceno v rámci projektu S knížkou do života Bookstart dalšími dárky, včetně dárkového poukazu knihovny pro děti a rodiče. Vítáme děti z období tak zvané koronavirové pandemie, narozené od srpna roku 2019. Dárkové sety pro děti finančně podpořil MAP Turnovsko II. Obřadní síň městského úřadu ve Dvořákově ulici, v pátek od 13.30 a 15.00 hodin, v sobotu v 9.00 a v 11.00 hodin. Další vítání nových občánků se dále uskuteční 17. září ve 13.00 a v 15.00 hodin v obřadní síni MěÚ a 25. září od 9.00 hodin v KC Střelnice.

Sobota 4. září
* 100 LET OD ZALOŽENÍ SOKOLA V OBCI KACANOVY. Od 14.00 hodin v kulturním domě Kacanovy.
sobota 11. září
* ÚTĚCHA Z PŘÍBĚHŮ NAPŘÍČ STALETÍMI. V sále radnice v Rovensku pod Troskami se od 10.00 hod. uskuteční celodenní diskusní setkání nad příběhy, které lidem poskytovaly a dodnes mohou poskytnout útěchu a oporu v nejrůznějších krizích – životních, politických, ekologických, i v té covidové. Setkání otevřené co nejširší veřejnosti začne blokem věnovaným starší literatuře, například biblickým příběhům, textům spojeným s Karlem IV., Božské komedii Danta Alighieriho či tvorbě J. A. Komenského. Setkání se uskuteční v rámci programu Odolná společnost pro 21. století Akademie věd ČR (www.odolnaspolecnost.cz). Účast přislíbili významní odborníci z akademického světa.
* TRADIČNÍ SETKÁNÍ RODÁKŮ OBCE PACEŘICE. Obec Paceřice zve srdečně všechny rodáky na tradiční „Setkání rodáků a přátel Paceřic“, které se uskuteční od 15.00 hod. v hasičské zbrojnici v Paceřicích.
* Country kapela BODLÁK hraje na koupališti ve Svijanském Újezdu společně se skupinou Žízeň. Začátek ve 20.00 hodin.
* KONCERT PRO TEBE. Spojením nádherných tónů harfy, zpěvu a syntezátoru vzniknou přímo na jevišti ojedinělé skladby, které doplní recitál básnické sbírky „Pro tebe“. Zpěv Patrik Kee, harfa Barbora Plachá, recitují Sylvie Krupanská, Ganriela Filippi a Zdeněk Hruška, autorkou básní je Marie Stará, moderuje Petra Krmelová. Přírodní amfiteátr LA SKALA v Malé Skále. Začátek v 18.30 hodin. Vstupné 390 Kč, na místě 450 Kč. Více na www.lafabrika.cz.
* 9. POHÁDKOVÁ NOC NA ROTŠTEJNĚ. Program:
– od 17.00 posezení u ohně, opékání laskomin z vlastních zásob ctěného návštěvnictva, zpíváme si pro radost (hudební nástroje v řadách návštěvníků jsou vítány)
– od zhruba 18.00 – pohádková prohlídka hradu s Luciperem, Bludičkou a dalšími pohádkovými postavami
– od zhruba 19.30 – večerní prohlídka hradu s kytarou a hradní písní
Vstupné 50 Kč, děti polovic. V případě deště je akce bez náhrady zrušena. Zvou Ochrana Klokočských skal, z.s., a kastelánka hradu Rotštejn.

Pondělí 6. a úterý 7. září
* VE STODOLE U SLEPIC. Další divadelní hit oblíbeného turnovského souboru Nakafráno. Divák se stane svědkem toho, jak jde čas, jak pevná jsou rodinná pouta, a že život není jen procházka růžovou zahradou. Hrají: Kateřina Hofhansová, Michaela Kunetková, Alena Tomášová a Romana Zemenová. Městské divadlo Turnov vždy od 19.30 hodin, vstupné 220 Kč.

Středa 8. září
* GEOPARK UNESCO ČESKÝ RÁJ. Představení nového videospotu. KC Turnov od 18.00 hodin. Spojené s představením geoparku a projektů na jeho podporu.

Čtvrtek 9. září
* JEDINĚ TEREZA – premiéra filmu za účasti herců. Příběh lásky, která se ocitla v nejkritičtějším bodě. Premiéra nového českého filmu. Kino Sféra ve Střelnici od 19.00 hodin, vstupné 145 a 120 Kč. Welcome drink, soutěže o dárky a po projekci diskuze s herci Veronikou Khek Kubařovou a Igorem Orozovičem.

Sobota 11. září
* ZÁŘIJOVÁ DĚTSKÁ POUŤ NA VALDŠTEJNĚ Po úspěšné jarní pouti připravil hrad Valdštejn i zářijovou variantu. V předhradí po celý den historický kolotoč a malý jarmark s řemeslnými a regionálními výrobky. Na hradě loutková představení souboru Na Židli (od 11.30 a 13.30) a krátké koncerty souboru Cantus Jaroměř (od 13.00 a 14.00). Po celý den výtvarná dílna pro děti ve spolupráci s Centrem pro rodinu Náruč. Areál hradu bude pro návštěvníky komplet přístupný včetně interiérů. Akce proběhne k příležitosti celorepublikového projektu Dny evropského dědictví. Od 9.30 do 16.30 hodin. Vstupné: dospělí 100 Kč, děti 60 Kč, rodinné 250 Kč.
* HRUBOSKALSKÉ SLAVNOSTI – 6. ročník. Začátek ve 14.00 hodin v Doubravicích u Libuňky. Atrakce pro děti, vystoupení žáků MŠ a ZŠ, Hruboskalský MasterChef – příjem soutěžních vzorků do 16.00 hodin. Dechovka Turnovanka, kapela Víkend, bohaté občerstvení. Pořádají Obec Hrubá Skála a spolek Hruboskalák.

Neděle 12. září
* Spolek přátel prackovské kapličky zve srdečně své příznivce, přátelé, známé i známé svých známých na XI. STAROČESKOU OBNOVENOU POUŤ. Začátek ve 14.00 hodin – domácí dobroty, pivo, limo, klobásky, od 15.00 hodin duchovní promluva a hudební vystoupení Zámeckého saxofonového kvarteta Josef Žemličky. Na závěr své nové písničky z Českého ráje uvede Maruška Špačková. Stánky s regionálními výrobky, atrakce pro děti (včetně možnosti jízdy na koních) a dobrá nálada jako vždy.

Pondělí 13. až sobota 18. září
* (NE)BLÁZNI, TURNOVE! Týden duševního zdraví. Pořádá Fokus Turnov. Více v samostatném článku.

Úterý 14. září
* VEČER NA SBOŘE: MUŽ V KARANTÉNĚ. Autorský večer se spisovatelem, moderátorem, hercem a účinkujícím v pořadu Na stojáka Petrem Vydrou. Uvedení jeho nové knihy Muž v karanténě. Průvodní slovo Eva Kordová, hudební doprovod Ondřej Halama. Prodej knihy a autogramiáda. Dům Na Sboře ve Skálově ulici od 18.00 hodin.

Středa 15. září
* ROVENSKÉ LETOKRUHY. Pořad s Kateřinou Matysovou, učitelkou, kronikářkou a knihovnicí, která vydala knihu Rovenské letokruhy k 650. výročí první zmínky o Rovensku. Kniha je vlastně obsáhlou kronikou města od počátku až do 90 let minulého století. Autorka knihy je zároveň kytaristkou a potěší klienty Pohody také hudbou. DD Pohoda Turnov od 14.00 hodin.

Čtvrtek 16. září
* PROČ JÍT K VOLBÁM. Beseda s videoprojekcí o projektu Plná urna (www.plnaurna.cz). Pobočka knihovny na turnovském nádraží od 17.00 hodin.
* KRVAVÉ STRÁNKY HISTORIE: Bitva u Brůdku (1040). První z cyklu přednášek Krvavé stránky historie bude věnována okolnostem bitvy u Brůdku (1040), která byla součástí širšího konfliktu započatého vpádem knížete Břetislava I. do polského Hnězdna roku 1039. Sálek ICM v městské knihovně od 18.00 hodin.
* VŠECHNY BÁJEČNÉ VĚCI. Hra bude uvedena v rámci festivalu (NE)BLÁZNI, TURNOVE! a Týdnu pro duševní zdraví, pořádaného organizací FOKUS Turnov. Inscenace o hledání důvodů proč žít aneb hra o tom, jak si vytvořit výstředně povznášející náhled na život. Hraje OLDstars Praha. Městské divadlo Turnov od 19.30 hodin, vstupné 250 Kč.

Pátek 17. září
* HITMAKERS & HOSTÉ. Turnovští rockeři s hosty otevřou novou sezonu koncertů Malé (domácí) scény. Kavárna KUS na Střelnici od 19.00 hodin, vstupné dobrovolné.

Sobota 18. září
* O PRINCEZNĚ, LUCIÁŠOVI A MAKOVÝCH BUCHTÁCH. Klasická, romantická pohádka má za sebou přibližně 300 úspěšných repríz po Čechách a Moravě. Vypráví o princezně Albertině, která by se ráda vdávala, o čertovi Luciášovi, vrchním správci pekelného nepořádku, který si hledá nevěstu a o tom, co se všechno stane, když se spolu setkají. Hraje pražské CziDivadlo. Městské divadlo Turnov od 10.00 hodin, vstupné 100 Kč.
* 13. ROHOZECKÉ LOUČENÍ S LÉTEM. Areál Pivovaru Rohozec od 11.00 hodin. Program pro děti, zahrají kapely Nonstop, Adaptace a Vaťák. Vyrazit můžete i na prohlídku pivovaru.
* NOČNÍ STRAŠIDELNÝ LES V JENIŠOVICÍCH. Na trase, která bude osvětlena jen malými světélky, potkáte nejenom mnoho živých strašidel, ale také spoustu neživých exponátů, jako kosti, velkého pavouka a různá závěsná strašidla. Trasa je dlouhá asi 2,5 km a je vhodná i pro terénní kočárky. Malé a bojácné děti startují za světla 18.00-19.30, větší a odvážné děti 19.30-20.30, od 20.30 do 21.00 pouze bez baterky. Start: Jenišovice koupaliště. Vstupné 50 Kč pro děti od 4 let a dospělé, více na www.jenisovice-detem.cz.
* STABAT MATER, kostel sv. Václava v Rovensku pod Troskami od 18.00 hod. Vystoupení sopranistky Karolíny Cingrošové s kolegy Anitou Jírovskou – mezzosoprán a Kateřinou Málkovou – varhany.
* BLUES ROCK NONSENS 1984 a JAKUB NOHA BAND. Hudební večer. Malá (domácí) scéna, kavárna KUS na Střelnici od 19.00 hodin, vstupné dobrovolné

Neděle 19. září
* VÝTVARNÁ DÍLNA PODZIMNÍ, ŠIŠKOVÁ. Tvůrčí dílna pro rodiče s dětmi je věnována nadcházejícímu podzimu. Na všechny děti se těší lektorky Eva, Simona a Šárka. Dětské oddělení knihovny v Jeronýmově ulici od 10.00 hodin.

Úterý 21. září
* ČTENÁŘSKÝ KLUB: TURNOVSKÝ GRANÁTEK. Zahájení činnosti čtenářského klubu. Otevřeno všem zájemcům z řad dětí ve věku od 8 do 15 let. Pravidelné setkávání jednou týdně v dětském oddělení knihovny nad novými knížkami, společném čtení, tvůrčím psaní a dramatizaci textu. Dětské oddělení knihovny od 14.00 hodin.
* FANTASTICKÁ ŽENA. Současná komedie úspěšného kanadského autora, jejíž zápletka se točí kolem seznamu vlastností, které by měla mít ideální partnerka. Hrají: Patricie Solaříková / Diana Šoltýsová, Václav Krátký / Ondřej Volejník, Adrian Jastraban / Jarmil Škvrna. Městské divadlo Turnov od 19.30 hodin, vstupné v předprodeji 360 Kč, na místě 420 Kč.

Středa 22. září
* LIBOR DRAHOŇOVSKÝ: ČESKÁ KANADA. Beseda zaměřená na přírodní krásy i historické pamětihodnosti České Kanady. Cestovatelský klub, kino Sféra od 18.00 hodin, vstupné 100 Kč.
* NOC LITERATURY V TURNOVĚ. Těšte se na neuvěřitelný literárně-kulturní večer, který se uskuteční na neobvyklých místech v našem městě: turnovské železniční depo, synagoga, novostavba Fokusu. Akce propaguje současnou evropskou literaturu. Vstup dobrovolný. Akce proběhne od 18.00 do 23.00 hodin.

 

 

Čtvrtek 23. září
* KAFE U OSMANYHO. Originální talkshow populárního módního návrháře kubánského původu Osmanyho Laffity. Devadesát minut neuvěřitelných historek ze života Osmanyho Laffity, při kterých se divák baví od první chvíle. Osmany odhalí i to, co mělo zůstat utajeno! Moderuje: Eva Decastelo. Účinkují: Osmany Laffita, Michaela Gemrotová (nominována na cenu Thálie za muzikál Evita) nebo Kamila Nývltová. KC Střelnice od 19.00 hodin, vstupné 390 Kč. POZOR! POŘAD BYL ZRUŠEN!

Pátek 24. až neděle 26. září
* ROVENSKÁ POUŤ. Pouťové atrakce na náměstí. V neděli 26. září od 10.00 hod. mše v kostele sv. Václava věnovaná výročí 650 let Rovenska p. Tr. zakončená příjezdem svatého Václava (za přítomnosti biskupa Mons. ThDr. RNDr. Ladislava Hučka).

Pátek 24. září
* VE STODOLE U SLEPIC. Divadelní hit oblíbeného turnovského souboru Nakafráno. Hrají: Kateřina Hofhansová, Michaela Kunetková, Alena Tomášová a Romana Zemenová. Městské divadlo Turnov od 19.30 hodin, vstupné 220 Kč.

Sobota 25. září
* SVATOVÁCLAVSKÉ POSVÍCENÍ NA DLASKOVĚ STATKU. Program od 9.00 do 17.00 hod. Tradiční pořad připomínající ukončení letní sklizně. V letošním roce však nebude věnován pouze oslavě ukončení zemědělských prací, ale bude doplněn o program, který naváže na stálou expozici Kolovrátek, stav i jehla.
Návštěvníci Dlaskova statku tak budou mít možnost nejen nahlédnout do světnice, šatních a ložních komor statku, kde jsou instalovány ukázky toho, jak se ve vesnickém prostředí zpracovával, lámal a drhnul len a konopí či jak se zpracovávalo ovčí rouno. V muzejní dílně si pak návštěvníci potisknou látku a ušijí si z ní ptáčka. V kulturním programu si přijdou na své děti, které se mohou těšit na pohádková představení, příznivci folklórního souboru Hořeňák i vyznavači bluegrassové hudby a folku. Návštěvníci se také mohou těšit na ukázku „strojení do kroje“ – živou demonstraci oblékání dívek a mužů do slavnostního pojizerského kroje. Chybět samozřejmě nebudou ani řemeslnický trh a tradiční posvícenské občerstvení.
Program:
10.00 Divadelní soubor Pruhované panenky – Tři neposlušná kůzlátka
11.00 Folklorní soubor Hořeňák, Lázně Bělohrad – pásmo písní a tanců
12.00 Divadelní soubor Pruhované panenky – Červená Karkulka
13.00 Strojení do kroje a představení krojových součástek
14.00 Folklorní soubor Hořeňák, Lázně Bělohrad – pásmo písní a tanců
15.00 Portrait – bluegrass, folk, Praha
Změna programu vyhrazena.
* NEJVĚTŠÍ OLDIES PARTY V ČESKÉM RÁJI. Zazní ty největší hity 80. a 90. let. Za djským pultem se představí DJ’S Momo / Mirra / Láďa Chudoba. Těšit se můžete na koktejlový ICE bar nebo profi-fotografa. Během večera budeme soutěžit o lahve sektu. KC Střelnice od 20.00 hodin, vstupné 100 Kč, pouze 18+.

Středa 29. září
* JINDŘICH ŠÍDLO. První literární setkání v nové sezoně s významným publicistou, novinářem a turnovským rodákem. O literatuře, kavárna KUS na Střelnici od 19.00 hodin, vstup volný.

Čtvrtek 30. září
* CESTOVATELSKÝ ČTVRTEK: AUSTRÁLIE – VELKÁ CESTA. Cestovatelské čtvrtky v nové sezoně zahájí přednáška RNDr. Jaroslava Lísky. Navštívíme Sydney, Canberru, Melbourne, Velkou oceánskou cestu a další zajímavá a krásná místa tohoto nám vzdáleného kontinentu. Sálek ICM městské knihovny od 18.00 hodin.

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.