VÝSTAVY A KINO V ŘÍJNU

0

V říjnu bude mít v turnovském muzeu, resp. v Kamenářském domě, vernisáž výstava starých dopisů, pohledů a známek z kolekce Klubu filatelistů Český ráj. Ve výstavním sále muzea můžete vidět výtvarná díla z tzv. Severočeské sbírky, další výstavy probíhají v infocentru na náměstí, v knihovně či v galerii Granát a na Všeni…

VÝSTAVY

* MUZEUM ČESKÉHO RÁJE: Stálá expozice kamenářství, historie a národopisu. Muzeum je pro návštěvníky otevřené od úterý do neděle od 9.00 do 16.00 hodin.
– EXPOZICE HOROLEZECTVÍ – Z ČESKÉHO RÁJE NA VRCHOLY SVĚTA v areálu Muzea Českého ráje. Stálá expozice.
– SEVEROČESKÁ SBÍRKA. V turnovském muzeu Českého ráje bude poprvé představena ucelená kolekce obrazů a plastik Severočeské sbírky. Kolekci výtvarníků, kteří jsou pobytem nebo tvůrčím zaměřením spjati se severními Čechami začal Roman Karpaš cíleně budovat před třemi roky. Sbírá obrazy, plastiky, grafiky a kresby a zaměřuje se především na tvorbu po roce 1945. Stálé propagaci výtvarníků slouží webové stránky www.severoceskasbirka.cz. Výstava ve výstavním sále Muzea Českého ráje potrvá do 24. listopadu.
– ZE STÉBEL A PROUTÍ. Nářadí, náčiní a zvykoslovné předměty v tradiční lidové kultuře Pojizeří. Na výstavě v Kamenářském domě Muzea Českého ráje se návštěvníci seznámí s nářadím, náčiním a zvykoslovnými předměty tradiční lidové kultury Pojizeří vyrobenými z přírodních materiálů – slámy, orobince či vrbového nebo březového proutí. Výstava potrvá do 13. října.
– LUMINISCENCE – CESTA SVĚTLA. Výstava v historických sklepeních turnovského muzea má za úkol návštěvníka seznámit přístupnou formou, doplněnou o mnoho názorných exponátů, s jevem luminiscence, tedy světélkováním obvykle pevných nebo kapalných látek.
– STARÉ DOPISY, POHLEDY, KOLKY A POŠTOVNÍ ZNÁMKY. Výstava připomene činnost a historii jednoho z nejstarších spolků v Turnově. Je složena ze značně různorodého materiálu, od starých dopisů, pohledů a kolků po regionální tematiku. Historie Klubu filatelistů v Turnově započala v únoru 1929, kdy byl založen sběratelský spolek s názvem „Klub českých filatelistů v Turnově“. Dnešní Klub filatelistů Český ráj má 18 členů a několik dalších desítek kolegů, kteří se pravidelně účastní sběratelských setkání. Vernisáž výstavy proběhne v sobotu 19. října v 15.00 hodin, výstava v Kamenářském domě v areálu muzea potrvá do 10. listopadu.

* MĚSTSKÁ KNIHOVNA A. MARKA
– Český spisovatel Eduard Petiška a 70 let nakladatelství Albatros. Výstava ze života a díla spisovatele Eduarda Petišky, která se koná u příležitosti 95. výročí narození a v rámci projektu Rok Eduarda Petišky a k 70. výročí vzniku nakladatelství Albatros.

* GALERIE U ZLATÉHO BERÁNKA (v 1. patře infocentra na náměstí): Výstava obrazů začínajícího výtvarníka, studenta Střední uměleckoprůmyslové školy v Turnově, Patrika Horacia – Litumpty (do 31. prosince).

* GALERIE GRANÁT, náměstí Českého ráje. Ukázky výroby granátových šperků a broušení českých granátů. Celoroční výstava granátových šperků. Otevírací doba: pondělí – pátek 9.00–17.00 hodin. Doprovodná výstava: Tečkovaný svět Emila Šourka (výstava kresleného humoru, říjen – prosinec).

* VŠEŇ: Výstava obrázků Ivety Kleinové „Barvy přírody“ v prostorách obecního úřadu. Vernisáž se uskuteční 18. září od 17.00 hodin, výstavu zahájí starosta obce Radek Vytina, hudební doprovod Eva Matylda Jiřičková. Výstavu lze navštívit v pracovní dny během provozních hodin obecního úřadu až do 31. října.

KINO SFÉRA

KINO SFÉRA PŘECHÁZÍ NA DVOUTÝDENNÍ PROGRAM
Kino Sféra v budově Střelnice od září zavedlo důležitou změnu v systému tvorby a zveřejňování programu kina. Ten již nebude vznikat na celý měsíc dopředu, ale pravidelně ve dvoutýdenních cyklech.
Program najdete na webových stránkách – http://www.kinoturnov.cz/. Novinkou je také tištěný letáček s programem, který je k dispozici přímo v kině a na recepci KCT.

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.