ÚNOROVÉ KULTURNÍ POZVÁNKY: MASOPUST, DIVADLO, BESEDY A MODRÝ KOCOUR

0

Do redakce dorazily první pozvánky na masopusty. Jedna tradičně z Dlaskova statku, druhá z Radimovic. Zde se masopust uskuteční jako jeden z prvních v regionu už první únorovou sobotu. Rovensko pod Troskami masopustem ožije 18. února.  K masopustu se váže i výstava v Kamenářském domě. Únor také nabízí hned několik setkání s cestovateli, besedu s Michaelem Žantovským, několik divadelních představení a koncertů. A udělejte si čas na Modrého kocoura. Loňský ročník divadelní přehlídky se v hlasování čtenářů TvA stal akcí roku!

n201702011634_vakci_24_017_naruc* CENTRUM PRO RODINU NÁRUČ, z. s., Skálova 540, Turnov; www.naruc.cz, naruc.turnov@seznam.cz nebo na tel. 775 964 312. Zajímavosti z únorové nabídky: Neděle 5. února od 15.00 hodin – KARNEVAL pro naše nejmenší. Již tradiční karnevalový rej v maskách pro rodiče s dětmi s živou hudbou, spoustou tanečků a plněním zábavných úkolů. V prostorách velké tělocvičny Sokolovny. Pondělí 13. 2. od 10.0 hodin – NÁVRAT NA TRH PRÁCE PO RODIČOVSKÉ DOVOLENÉ. Pátek 17. 2. od 10.00 hodin – DÍTĚ A JÍDLO. sonna.com.ua

Nabídka na každý den:

Středa 1. února
* ROZMANITÉ TVÁŘE MAROKA.
Nechte se fascinovat rozmanitými proměnami přírody od moře přes pouště, vysočinu, rokle, průsmyky i vysoké hory Atlasu. Provází Luboš Vránek. Cestovatelský klub. Kino Sféra od 18.00 hodin. Vstupné 90 Kč.
* ZA NEROSTNÝM BOHATSTVÍM SIBIŘE – cyklus mineralogicko-cestopisných přednášek. Kamenářský dům v Muzeu Českého ráje od 17.00 hodin.

Čtvrtek 2. února
* MASOPUSTNÍ REJ
. Výstava o tradicích masopustu a masopustních maskách. Nositelem tradice ruční výroby masopustních masek je společnost PVO Zákupy, která navazuje ve své činnosti na První rakouskou továrnu na patentní listy a luxusní papír založenou v r. 1884 v Zákupech. Po celou dobu trvání papírové výroby se postup výroby masopustních masek nezměnil, výroba probíhá stále stejným, kompletně rukodělným způsobem, tzv. vylepováním do negativních forem. Zahájení výstavy v Kamenářském domě od 16.30 hodin, výstava potrvá do 12. března.
* KAVÁRENSKÝ KVÍZ. Také si u televizních soutěží říkáte, že je to jednoduché a že byste určitě vyhráli? Tak fajn, pojďte si to zkusit naživo! V kavárně KUS na Střelnici se každý první čtvrtek v měsíci koná Kavárenský kvíz. Jedná se o zábavnou vědomostní soutěž, v níž dvou- až čtyřčlenné týmy v pěti kolech odpovídají celkem na padesát pět otázek. První tři týmy získávají odměnu ve formě slevy na konzumaci a ten úplně nejlepší tým pak navíc  ještě vstupenky na některé z našich pořadů včetně volňásků do kina Sféra. Začátek v 19.00 hodin, vstup volný.
n201701031920_vakci_01_017_koncit* ZAČÍNÁME KONČIT. První společnou inscenací Barbory Hrzánové a Radka Holuba na jevišti Divadla Kalich je komedie uznávaného francouzského autora a komika Sébastiena Thiéryho Začínáme končit v režii Lídy Engelové. Městské divadlo Turnov od 19.30 hodin. Vstupné v předprodeji 420 Kč, na místě 460 Kč.

Pátek 3. února
* KONCERT V KNIHOVNĚ
. Koncert turnovské písničkářky Marie Špačkové a uvedení jejího nového CD Písničky Českého ráje. Sálek knihovny A. Marka (ICM) od 17.00 hodin.
* CESTOVNÍK 2017 – NOVÝ ZÉLAND. Klub českých turistů Sokol Turnov vás zve na další podvečer s promítáním a povídáním o návštěvě dalekých krajů. Akce se koná v zasedací místnosti v 1. patře turnovské sokolovny od 18 hodin a o cestování po Severním ostrově Nového Zélandu budou promítat a vyprávět Monika a Pavel Lampovi z Rumburku. POZOR! – Z důvodu nemoci bude náhradní program – Přechod pohoří Maramures a Rodna v Rumunsku. Přednášejí Jana a Mirek Mejzrovi.

Sobota 4. února
* MASOPUST V RADIMOVICÍCH
. Již 3. ročník masopustního veselí bude zahájen v 11.00 hodin na radimovické návsi. Návštěvníci budou moci ochutnat výborné zabíjačkové pochoutky a masopustní koláče. Obcí projde masopustní průvod, na návsi budou příchozí moci vidět amatérské divadelní představení „Taškařice o líném prasátku“. Vítěz soutěže o nejlepší masopustní koblihu převezme putovní pohár. Bohatý program ukončí pochování masopustní basy. Více informací na www.radimovice.cz.
* 2. REPREZENTAČNÍ PLES ZUŠ TURNOV. Program: 19.30 – 20.00 Komorní smyčcový orchestr ZUŠ, 20.00 zahájení plesu, 20.00 Big Band ZUŠ a předtančení žáků tanečního oboru, 21.30 Big Band Relax Přemysla Vlasty s hlavním hostem večera, kterým bude zpěvačka Dasha. Velký sál KC Střelnice Turnov, vstupné 200 Kč. (Vstupenky k dispozici od 9. ledna v předprodeji KC Turnov.)
* HASIČSKÝ PLES od 20.00 hodin v mašovské sokolovně. Hrají Veselí pozůstalí. Vstupné 120 Kč. Předprodej vstupenek od 27. ledna od 18.00 do 20.00 hodin v Restauraci v sokolovně Na Návsi. Zve Sbor dobrovolných hasičů Mašov.

Neděle 5. února
* KARNEVAL PRO NAŠE NEJMENŠÍ.
Již tradiční karnevalový rej v maskách pro rodiče s nejmenšími dětmi v rodinné atmosféře s živou hudbou, spoustou tanečků a plněním zábavných úkolů. V prostorách velké tělocvičny Sokolovny ve Skálově ulici od 15.00 hodin. Pořádá Náruč Turnov.

Pondělí 6. února
* POHÁDKOVÝ PODVEČER – Z POHÁDKY DO POHÁDKY
. Pobočka knihovny pro děti v budově školy u nádraží v Alešově ulici. První pohádkový podvečer v této části Turnova pro rodiče s dětmi. Vystoupí LS Čmukaři a Eva Kordová doplní akci čtením. Začátek v 16.00 hodin.

Středa 8. února
* VYHLÁŠENÍ SOUTĚŽE LOVCI PEREL
. Celoroční soutěž čtenářů dětského oddělení knihovny bude uzavřena slavnostním vyhlášením nejlepších účastníků. Na děti čekají odměny a kulturní program. Dětské oddělení knihovny A. Marka od 16.00 hodin.
* NORSKO – ZEMĚ NEJEN S PESTROU GEOLOGIÍ – cyklus mineralogicko-cestopisných přednášek. Kamenářský dům v Muzeu Českého ráje od 17.00 hodin.
n201702011634_vakci_25_017_Kloubova* OPERA AD LIBITUM. Operní koncert Opera ad libitum je sestaven přímo pro turnovské diváky a vystoupí na něm čtyři pěvecké osobnosti. Zdena Kloubová patří k předním českým pěvkyním. Luděk Vele absolvoval pražskou konzervatoř u Jaroslava Horáčka a v posledním roce studia přijal angažmá v liberecké opeře. Od roku 1983 je sólistou opery Národního divadla. Lucie Vagenknechtová je turnovská rodačka a absolventka Konzervatoře Pardubice. Nyní studuje obor zpěv u Romana Janála na Akademii múzických umění v Praze. Basista Josef Kovačič je absolventem Pražské konzervatoře, studuje operní zpěv na HAMU u Martina Bárty, vystudoval ale i hudební vědu na Univerzitě Karlově v Praze. Městské divadlo Turnov od 19.30 hodin. Vstupné v předprodeji 100 Kč, na místě 120 Kč.

Čtvrtek 9. února
* KRASODIVENÍ
. Autorský pořad písničkářky, básnířky a fotografky Evy Matyldy Jiřičkové pro všechny zájemce z řad veřejnosti a návštěvníky Klubu aktivní senior. Uvedení nové knihy poezie Stromy. Klubovna penzionu Žižkova od 14.00 hodin. Po řad bude zopakován v pobočce knihovny v Malém Rohozci 14. února od 17.00 hodin.
* ZMATENÉ PENÍZE. Interaktivní numizmatická výstava o zmatcích ve financích států zapojených do první světové války (nouzovky, kolkování, hyperinflace, poukázky ze zajateckých táborů apod.) a o tématech na tehdejších platidlech – historii, pověstech, komiksech, humoru a různých kuriozitách. Výstava je zapůjčená od Regionálního muzea v Litomyšli. K vidění bude na 250 papírových platidel z let 1803 až 1924 (drtivá většina z první světové války a let těsně po ní). Zastoupeny jsou peníze z Rakousko-Uherska, Československa, Polska, Ruska, Itálie, Francie, Černé Hory, Rumunska a především Německa. Výstava potrvá do 2. dubna.

Pátek 10. února
* HASIČSKÝ PLES
v sále radnice v Rovensku pod Troskami od 20.00 hod., pořádá SDH Rovensko p. Tr.

Sobota 11. února
* DĚTSKÝ KARNEVAL
. Sbor dobrovolných hasičů Rovensko p. Tr. zve rodiče s dětmi na tradiční dětský karneval, který se koná v sále radnice od 13.00 hodin.
* MASOPUST NA DLASKOVĚ STATKU. Svátek masopustu je doložený již ve 13. století. Slavil se od středověku jak v nejchudších vrstvách, tak na panských dvorech, na vesnicích i ve městech. Byl to čas zabíjaček, vepřových hodů, nejrůznějších vesnických zábav a bálů, čas nevázané veselosti.
Program:
11.00 – 13.00 Folklorní soubor Furiant Malá Bělá, Dechová hudba Průvan a Mackie Messer Šraml Band – vstupy písní a tanců.
13.00 Žádost Laufra o převzetí vlády nad vesnicí, předání klíčů starostou města Turnov – zahájení masopustu.
13.15 Folklorní soubor Furiant Malá Bělá, Dechová hudba Průvan a Mackie Messer Šraml Band – vstupy písní a tanců.
13.45 Pozdravení hospodáře a hospodyně.
14.00 Masopustní tanečky s maskami – soutěž o nejlepšího tanečníka a tanečnici (cenou pro vítěze bude vrkoč – koláč).
14.30 Masopustní hra – Souboj Masopustu s Půstem (Čmukaři Turnov).
14.45 MASOPUST S DIVADLEM KVELB
15.15 – 15.45 Masopustní obchůzka Dolánkami s Divadlem Kvelb
15.45 – 16.00 Pochovávání basy – masopustní hra

Neděle 12. února
* DÍLNA KOŽENÁ, PANENKOVÁ A NÁVRHÁŘSKÁ
. Tvořivá výtvarná dílna pro rodiče s dětmi. Tentokrát si pod odborným vedením zkušeného mistra Ondřeje Hladíka vyrobí děti kožený výrobek. Dále si mohou vytvořit panenku a zároveň navrhnout také její oblečení. Dětské oddělení knihovny A. Marka od 10.00 hodin.
* VELKÝ RODINNÝ KARNEVAL – DŽUNGLE VOLÁ. Žlutá ponorka ve spolupráci s KC Střelnice vás zvou na karneval do divoké džungle. Čekají nás hry, zábava a soutěže pro maličké, větší i rodiče. Začátek v 15.00 hodin, taneční rej potrvá do 17.00 hodin. Vstupné 50 Kč, maska 30 Kč (bez ohledu na věk). Velký sál KC Střelnice.

Pondělí 13. února
* CESTOVÁNÍ POBALTÍM
. Zážitky ze svých cest z Petrohradu až do Vilniusu všem zájemcům slovem i obrazem přiblíží Květoslava Hnízdová. Klubovna penzionu Výšinka od 14.00 hodin. Pořad bude ve stejnou dobu zopakován 15. února v DD Pohoda.
n201702011633_vakci_23_017_klice* KLÍČE NA NEDĚLI. Představení Divadelní společnosti Háta. Těšit se můžete na známé tváře: Janu Šulcovou, Mahulenu Bočanovou, Zbyška Pantůčka či Viktora Limra. Klíče na neděli je komedie o tom, jak se dva manželské páry sejdou na jednom nepovedeném mejdanu. Městské divadlo Turnov od 19.30 hodin. Vstupné v předprodeji 380 Kč, na místě 420 Kč.

Úterý 14. února
* KRASOHLEDY S JANKOU.
Výtvarná tvůrčí dílna pro veřejnost. Přijďte si s námi vyrobit krasohled. Pro sebe nebo jako dárek z lásky. Krasohled má na konci skleněnku a při pohledu skrz něj se do nádherných obrazců promění svět kolem nás. K dispozici bude veškerý potřebný materiál, krásné papíry, příjemná atmosféra a jasné instrukce. Zvládne to každý, malý i velký. Cena dílny je 150 Kč na osobu. Výtvarná dílna v přízemí Žluté ponorky v Husově ulici od 14.00 do 18.00 hodin.
* POHÁDKOVÝ PODVEČER – POHÁDKY DO POSTÝLKY. Oblíbený pohádkový podvečer je věnován pohádkám, které děti rády slyší před spaním. Vystoupení LS Na židli doplní scénickým čtením děti ze čtenářského klubu Turnovský Granátek. Dětské oddělení knihovny A. Marka od 16.00 hodin.
* SETKÁNÍ S BIOTRONIKEM Tomášem Pfeifferem. Sokolovna ve Skálově ulici od 18.00 hodin. Více na www.dub.cz.
* MARIE DOLEŽALOVÁ. Mladá herečka z Karviné s velmi slibnou budoucností. Znát ji můžete ze sitcomu Comeback nebo z předposlední řady televizní show Když hvězdy tančí. Zahrála si v několika filmech: Pusinky, Praho má lásko, Krásno, Osudové peníze, Definice lásky, Princezna a písař a dalších. V současné době vystupuje v Divadle Na Fidlovačce. Valentýnskou Pohovku bude moderovat Petr Vydra, hudební doprovod obstará Ondřej Halama. Městské divadlo Turnov od 19.00 hodin. Vstupné 200 Kč, seniorská sleva na OSV 140 Kč.

Středa 15. února
* DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ
v ZŠ ve Všeni probíhá od 7.30 do 17.30 hodin.
* VALENTÝNSKÝ GASTRODEN. Zve Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola Turnov. Akce se uskuteční v budově školy v Alešově ulici od 10.00 do 16.00 hodin. Můžete si prohlédnout ukázky slavnostních tabulí, výstavu studených mís, vykrajování ovoce a zeleniny. Během této akce budou žáci oboru Jemný mechanik čistit brýle a provádět drobné opravy. Více informací na telefonním čísle 481 319 114 a www.ohsturnov.cz.
* NAMÍBIE – RÁJ MINERALOGŮ „PROSPEKTORŮ“ – cyklus mineralogicko-cestopisných přednášek. Kamenářský dům v Muzeu Českého ráje od 17.00 hodin.
* O LITERATUŘE S MICHAELEM ŽANTOVSKÝM. Michael Žantovský je známý český překladatel, psycholog, publicista, spisovatel a diplomat. V roce 1990 se stal tiskovým mluvčím tehdejšího prezidenta Václava Havla. Později působil jako velvyslanec České republiky ve Spojených státech amerických. V období let 2003 až 2009 byl velvyslancem České republiky v Izraeli. V roce 2009 velvyslancem Velké Británie a Severního Irska. Jako překladatel z angličtiny se zaměřoval především na Jamese Baldwina, Nadine Gordimerovou, Josepha Hellera nebo Woodyho Allena, o kterém napsal monografii, stejně, jako o Václavu Havlovi. V současnosti je ředitelem Knihovny Václava Havla v Praze. Kulturní kavárna KUS od 19.00 hodin, vstup volný.

Pátek 17. února
* CESTOVNÍK 2017 – KUBA
. Klub českých turistů Sokol Turnov vás zve na další podvečer s promítáním a povídáním o návštěvě dalekých krajů. Akce se koná v zasedací místnosti v 1. patře turnovské sokolovny od 18 hodin a o své cestě po Kubě bude vyprávět a promítat Petr Soukup.

Sobota 18. února
* KŘIŠŤÁLOVÉ SRDCE
. Cyklus dopoledních pohádek v Městském divadle Mámo, táto, pojďte se mnou do divadla! Pohádku vhodnou pro děti od tří do jedenácti let do turnovského divadla přiveze CziDivadlo Praha. Městské divadlo Turnov od 10.00 hodin. Vstupné 50 Kč.
* MASOPUST V ROVENSKU POD TROSKAMI. Sraz maškar od 14.30 do 15.00 hodin Na Týně (naproti kostelu sv. Václava), průvod projde městem směrem k rovenskému náměstí a veselí vyvrcholí v sále radnice, kde o občerstvení a zábavu bude postaráno. S kapelou „Masopustní úterý“ se bude možno veselit do pozdních hodin.

 Pondělí 20. až pátek 24. února
* ZIMNÍ PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR S PONORKOU.
Sportovně zaměřený program (lyžování, bruslení, plavání) bude podle počasí doplňován hravě výtvarnými aktivitami. Určeno pro děti od 6 do 14 let. Program denně vždy od 8.00 do 16.00 hodin. Přihlášky přijímáme do 10. února (on-line www.zlutaponorka.turnov.cz nebo v kanceláři Žluté ponorky). Cena 1.400 Kč (možno i objednání jednotlivých dnů á 300 Kč). Kapacita omezena na 25 účastníků.

Úterý 21. až neděle 26. února
* MODRÝ KOCOUR 2017
. Divadelní festival. Více v samostatném textu.

Středa 22. února
* KLUB ZAČÍNAJÍCÍCH AUTORŮ
. Únorové setkání klubu pro začínající básníky a prozaiky. Přijďte načerpat inspiraci, diskutovat o psaní. Klub je určen všem autorům od šestnácti let, vede ho knihovnice Pavlína Skálová. Čítárna knihovny v oddělení pro dospělé od 18.00 hodin.

Pátek 24. února
* HASIČSKÝ PLES SDH BŘEHY
od 20.00 hodin v Ploukonicích na sále u Loudů. K tanci a poslechu hrají Veselí pozůstalí. Vstupné 100 Kč, předtančení, bohatá tombola. Informace a rezervace na tel. 776 759 568.

Sobota 25. února
* POSEZENÍ PŘI DECHOVCE,
k poslechu i tanci hraje Turnovanka. Hasičárna na Daliměřicích, od 16.00 hodin. Vstupné 50 Kč. Více informací na www.turnovanka.cz.
n201702011634_vakci_26_017_kacanovy* BIG ´O´BAND – energy orchestra. Skvělé občerstvení, vynikající muzika, míchané nápoje, tombola. Výtěžek z plesu bude věnován Centru denních služeb SLUNCE VŠEM v Turnově, které pečuje o dospělé s autismem. Host: Waldovy Matušky. Vstupné 250 Kč v předprodeji, 300 Kč na místě (rezervace na e-mailu: bilykacanovy@centrum.cz). Kulturní dům v Kacanovech, začátek ve 20.00 hodin.

Pondělí 27. února
* BALI, OSTROV ZÁŽITKŮ
. Cestopisná přednáška cestovatele Jana Sejkory. Premiérově poprvé po dlouhých letech od Barevných střed Jaromíra Horáčka se v této lokalitě Turnova uskuteční první z plánovaných pořadů roku 2017. Pobočka knihovny v ZŠ v Alešově ulici u nádraží od 17.00 hodin.

Úterý 28. února
* VEČER NA SBOŘE – AUTORSKÝ VEČER MARTINA HYBLERA
. Autorský večer turnovského hudebního skladatele, klavíristy, sbormistra PS Carmina a držitele Ceny obce za rok 2016. Dům Na Sboře ve Skálově ulici od 18.00 hodin.

Pátek 3. března
* CESTOVNÍK 2017 – SKOTSKO
. Klub českých turistů Sokol Turnov vás zve na další podvečer s promítáním a povídáním o návštěvě dalekých krajů. Akce se koná v zasedací místnosti v 1. patře turnovské sokolovny od 18 hodin a o svém treku v drsném Skotsku budou vyprávět a promítat Ondra Sokolář a spol.

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.