ROK 1968 V TURNOVĚ A POZVÁNKA NA 21. SRPNA

0

Na symbolické připomenutí událostí srpna 1968 v Turnově zvou Piráti Turnov a volební sdružení PROTO (Pro Turnov otevřený). Koná se v úterý 21. srpna od 19.00 hodin u budovy „hotelovky“ ve Zborovské ulici, tedy u objektu bývalých kasáren. Zde proběhne krátká promluva pamětníků a účastníci se odtud vydají průvodem na náměstí, kde je od 19.30 hodin připraven kulturní program. Více o akci najdete ZDE. Podle jedné z organizátorek, Daniely Weissové, mají být v noci z 20. na 21. srpna po městě různě rozmístěny papírové tanky s vojáky, aby si lidé, až ráno půjdou do práce, více připomněli události před 50 lety.

ROK 1968 V TURNOVĚ:
* 4. duben – Ladislav Petrnoušek svolal veřejný sraz bývalých členů Junáka v Turnově. Brzo ve městě začalo fungovalo deset skautských oddílů.
* 21. dubna – v Turnově se začala konstituovat pobočka Klubu 231, v jeho čele stál Josef Jiroš.
* Začátek května – v Turnově vznikl především díky iniciativě JUDr. Václava Šolce, polistopadového starosty, Klub angažovaných nestraníků (KAN).
* 21. května – turnovští socialisté uspořádali veřejnou schůzi s projevy místopředsedy krajského výboru Františka Haase a redaktora Svobodného slova PhDr. Vladimíra Vaclíka.
* 5. června – TJ Slavoj Turnov se přihlásil k tradicím sokolského hnutí.
* 14. června – Klub angažovaných nestraníků uspořádal besedu s veřejností, na které představil zásady své činnosti.
* 28. června – v hotelu u Karla IV. se konala beseda KAN, na které vystoupil také představitel pražské pobočky Ing. Štěpánek.
* 16. července – snahy o znovuzavedení turnovského okresu byly korunovány přijetím turnovské delegace v kanceláři místopředsedy vlády Gustáva Husáka.
* 9. srpna – po čtyřhodinové diskuzi byla veřejností donucena k rezignaci poslankyně Národního shromáždění za Turnovsko Anna Kobosilová.
* 16. srpna – v Turnově se uskutečnilo poslední předokupační setkání KANu.
* 21. srpna – i na Turnovsko dorazila invaze spřátelených vojsk Varšavské smlouvy, fyzicky ale byly město a místní vojenská posádka obsazeny o několik dnů později. Polští vojáci si na Károvsku vybudovali polní ležení. Až posléze převzala kasárna okupační sovětská armáda, která zde hospodařila do začátku 90. let.
* 23. srpna – Městský výbor Národní fronty vydal první ze šesti čísel Pojizerských listů, zastavených po únoru 1948.
* 18. září – v turnovském hotelu Slávie, kde byly ubytováni polští důstojníci, vybuchla slzotvorná dýmovnice…
(Stručný přehled nejvýznamnějších událostí roku 1968 shromáždil u příležitosti čtyřicetiletí tehdejších událostí bývalý historik turnovského Muzea Českého ráje Michal Babík, který je dnes ředitelem muzea v Jičíně. Snímky ze srpnové okupace Turnova jsou z archivu Muzea Českého ráje.)

Hluboká ulice v srpnových dnech 1968

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.