JARNÍ VÝSTAVY A PROGRAM KINA

0

(Aktualizováno) V turnovském muzeu pokračují výstavy k 750 letům města. Z těch nových je to výstava o turnovské rodině Kotlerů, která se výrazně zapsala do dějin města v 19. ale i v první polovině 20. století. Na kovnci dubna bude také zahájena v klenotnici muzea výstava prací z Hochschule Trier, což je oddělení designu šperku a drahých kamenů v německém Idar-Obersteinu. Nová celoroční výstava byla také zahájena na Dlaskově statku.

KINO SFÉRA VE STŘELNICI
Kino Sféra ve Střelnici patří mezi premiérová kina, program se koncipuje aktuálně vždy na dva týdny dopředu. Více ZDE: http://www.kcturnov.cz/program/kino/.

MUZEUM ČESKÉHO RÁJE V TURNOVĚ, Skálova 71, tel. 481 322 106, www.muzeum-turnov.cz. Otevírací doba muzea je denně kromě pondělí v době 9.00–16.00 hod.
Probíhající výstavy:
* TURNOV – MĚSTO DRAHÝCH KAMENŮ. Tradice trvající již 7 000 let. Výstavní sál muzea do 30. října.
* NÁMĚSTÍ, KTERÝM ŠLY DĚJINY. PŘÍBĚH TURNOVSKÉHO NÁMĚSTÍ VE FOTOGRAFII. Výstavní sál muzea do 29. května.
* Z TURNOVA NA CARSKÝ DVŮR, DO GULAGU A ZPĚT – RODINA ALEXANDRA F. KOTLERA. V rámci oslav 750. výročí první písemné zmínky o Turnovu je připravena výstava věnující se turnovské rodině Kotlerů, která se výrazně zapsala do dějin města v 19. ale i v první polovině 20. století. Výstava představí rodinu cestovatele a obchodníka Michala Kotlera, jeho strýce – „libuňského jemnostpána“ Antonína Marka, jeho bratra Františka Marka, cestovatele, obchodníka a zakladatele zdejší průmyslové školy. V důležitých momentech života města byli členové tohoto rodu vždy přítomni.
Výstava zejména akcentuje Alexandra F. Kotlera (1872–1953), který možná není veřejnosti tak známý, avšak jeho život stojí rozhodně za připomenutí. Tak jako ostatní členové rodiny byl i on spojen s drahými kameny a ve svém oboru byl skutečným odborníkem. Až do revoluce v roce 1917 prodával v Petrohradu drahé kameny včetně českých granátů, měl osobní vazby na významné klenotníky (Fabergé), dodával zboží na carský dvůr a po revoluci pracoval jako vládní expert pro odhad drahokamů (člen Fersmanovy komise). Za zvláštních okolností se však ocitl na pět let v sibiřském gulagu a po návratu do rodného města zde od roku 1935 vedl Výzkumnou stanici pro rozbor a určení veškerých drahokamů a polodrahokamů. Jeho osudem se dnes blíže zabývá Ing. Michal Košelja a výsledky jeho bádání budou na této výstavě představeny. Kamenářský dům od 7. dubna do 29. května.
* LET THERE BE ROCK. Název výstavy si pohrává se slovem rock = skála, kámen, protože to bude hlavně o designu v drahých kamenech. Představí se práce z Hochschule Trier, oddělení designu šperku a drahých kamenů v Idar-Obersteinu, doplněné o ukázky unikátních objektů broušených a řezaných v drahých kamenech z idar-obersteinských firem. Podobná tu byla před 11 lety, ale pro návštěvníky bude opět nepochybně atraktivní, a odbornou veřejnost – studenty, výtvarníky, designéry – bude zajímat posun v designu a filozofii tvorby za uplynulou dekádu. Klenotnice muzea od 29. dubna do 12. června.
* DLASKŮV STATEK V DOLÁNKÁCH: nová expozice „Na statku od jara do zimy – Tradiční zemědělství a agrární obyčeje v Pojizeří“. Expozice se v průběhu roku několikrát promění v souvislosti s důležitými mezníky hospodářského roku. Návštěvníci tak budou mít možnost se seznámit se způsobem zahájení zemědělských prací na jaře, ale i s agrárními obyčeji, praktikami a zvykoslovím, které je provázely, nebo s průběhem prací, které se ve velkém statku odehrávaly v období začínajícího léta.

MĚSTSKÁ KNIHOVNA ANTONÍNA MARKA, Jeronýmova 517, Turnov, tel. 481 321 470, e-mail: info@knihovna.turnov.cz, www.knihovna.turnov.cz.
Výstavy v knihovně:
* S KOMENSKÝM DO KOMIKSU. Mimořádná výstava provede originálním způsobem všechny návštěvníky celým životem Jana Amose Komenského. Příběh Učitele národů sepsala spisovatelka Klára Smolíková a obrazově doprovodil komiksový ilustrátor Lukáš Fibrich. Galerie Na Schodech knihovny od 1. března.
* S KNÍŽKOU DO ŽIVOTA – ILUSTRACE DĚTÍ I MATEŘSKÝCH ŠKOL. Galerie Na schodech knihovny.

GALERIE GRANÁT, náměstí Českého ráje 4, Turnov, tel. 481 325 989, 737 206 691
Otevřeno pondělí až pátek od 9.00 (v pondělí od 10.00 hodin) do 17.00 hodin, s polední pauzou 12.30-13.00. v Sobotu otevřeno 9.00-12.00 hodin. Přijďte se podívat na celoroční výstavu granátových šperků. Ukázky broušení českého granátu a zlatnických profesí vysazování a zasazování českého granátu.

FOTOKLUB SAFÍR
* Výstavy fotografií probíhají v hale turnovského nádraží a ve Foyer KC Střelnice, kde můžete aktuálně vidět výstavu výtvarné fotografie Břetislava jansy.

SYNAGOGA TURNOV v Krajířově ulici, www.synagoga-turnov.cz, info@turnov.cz, tel. 484 803 041-2. V květnu je otevřeno denně kromě pondělí v době 9.00–17.00 hodin.
* Židovské památky v Libereckém kraji. Výstava fotografií židovských památek v Libereckém kraji představuje dochované i nedochované stavby, pozůstatky hřbitovů a kameny zmizelých, tedy různé artefakty související s židovskou minulostí i přítomností regionu. Výstava je pořádána ve spolupráci se Societas Amicuum Liberec (SAL), z. s., a můžete ji vidět na ženské galerii synagogy do konce července.

* HRAD ROTŠTEJN: prodejní minivýstava akvarelů Českého ráje Jiřího Lode. Potrvá do 29. května.

 

 

 

 

 

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.