PRÁZDNINY POMALU VRCHOLÍ ANEB NABÍDKA SRPNOVÝCH AKCÍ NA TURNOVSKU

0

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:“Normální tabulka“; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:““; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:“Times New Roman“;} (nabídka je průběžně doplňována)Ano, prázdniny pomalu vrcholí. Ve Šťastné zemi se koná Rajčatová bitva a Folkový slamák, na Sychrově Skotské hry. V sobotu 23. srpna letos naposledy Českým rájem projede parní vlak, v Klokočí chystají setkání rodáků a hudební přehlídku, na kterou přijede i Pepíček Zíma. Cyklojízdy kolem Jizery připomenou projekt výstavby cyklostezky, na hradě Trosky bude první ročník ryze trampského festivalu a v Doubí u Turnova rockový festival. Více v následujících řádcích…

Středa 13. srpna

* Od středy do neděle 17. srpna bude v hradní kapli na Valdštejně během prohlídek vystupovat soubor „Valdštejn Singers“.

 

Pátek 15. – neděle 17. srpna

* První výstava PATCHWORKU v Turnově. Uskuteční se v prostorách Fotoslužby „mezi mosty“ v turnovské Palackého ulici. Výstava je prodejní, otevřeno je v pátek a v sobotu od 9.00 do 17.00 hodin, v neděli od 9.00 do 14.00 hodin. Výstavu pořádají: Renata Vašíčková, Petra Faktorová-Tomková a Jitka Tomková.

Patchwork je technika šití, která se rozvíjela stovky let na území Severní Ameriky, Asie i Evropy. Základem je spojování malých dílků látek tak, že vznikne ucelené dílo. V době, kdy patchwork vznikal, šlo hlavně o využití každého zbytku látek či starého oděvu, protože látky obecně byly vzácné a drahé zboží. Až ve viktoriánském období se začaly šít přehozy a přikrývky se vzory z krásných a drahých tkanin.

 

Sobota 16. srpna

* RAJČATOVÁ BITVA ve Šťastné zemi v Radvánovicích. Dnes již tradiční bitva dobrovolníků s rajčaty, zápasy v kečupu a spousta další zábavy. Začátek v 10 hodin, program po celý den. Bitva začíná v 17.00 hodin, potápění v rajském protlaku v 19.30 hodin.

* Na zámku Sychrov bude již 8. ročník Skotských her. Program je připraven na celý den již od 9.00 hodin – skotská a irská hudba, mezinárodní soutěž skotských dudáků, klasické skotské silácké soutěže a další spousta zábavy.

* V sobotu a v neděli se můžete na zámku Hrubý Rohozec zúčastnit netradičních prohlídek. Akce se jmenuje „JOHANKA Z KRAJKU A JEJÍ SPOLEČNOST“, zámeckými interiéry provázejí „historické“ osobnosti v dobových kostýmech (otevřeno je od 9.00 do 17.00 hodin).


* Od 15.30 hodin se ve Všeni, v areálu Kopanina, uskuteční DOŽÍNKY 2008. Hrát bude dechovka Český ráj, vystoupí folklorní soubory Furiant a Horačky. Připraveno je bohaté občerstvení.

* Ve 20.30 hodin začíná na hřišti u sokolovny ve Vesci pod Kozákovem SMRČSKÁ NOC. Hraje kapela Jet beat a poté následuje diskotéka.

 

Čtvrtek 21. srpna

* Od 14 hodin se v kapli sv. Jana Nepomuckého na Valdštejně uskuteční koncert Duchcovského pěveckého sboru rodičů a žáků tamní Základní umělecké školy.

 

Pátek 22. – neděle 24. srpna

* 4. ročník semináře pro rodiny s dětmi „Domácnost – životní síla celé rodiny“ pořádá turnovské občanské sdružení Náruč v budově Mateřské školy v Paceřicích. Zájemci se mohou přihlásit do 14. srpna u Hany Hajnové na tel. 724 334 939 a e-mailu: studankahh@seznam.cz

 

Sobota 23. srpna

* Na trase Turnov – Semily a Turnov – Rovensko pod Troskami vyjede o prázdninách naposledy parní vlak tažený lokomotivou řady 310. Vlak jede na trase:

– Turnov – Semily a zpět (vlak zastavuje na všech zastávkách po trati). Turnov odjezd 7.55 hodin, Semily příjezd 9.25 hodin, Semily odjezd 10.10 hodin – Turnov příjezd 12.03 hodin.

– Turnov – Rovensko pod Troskami a zpět (vlak zastavuje na všech zastávkách po trati). Turnov odjezd 14.20 hodin, Rovensko příjezd 14.59 hodin, Rovensko odjezd 15.12 hodin, Turnov příjezd 15.47 hodin.

Základní jízdné jedním směrem dospělí 50 Kč, děti polovic. Více na: http://web.telecom.cz/firmy/310/

* CYKLOJÍZDA GREENWAY JIZERA 2008. Vloni 18. září byla ve Svijanech slavnostně podepsána dohoda o partnerství při stavbě cyklostezky podél celého toku Jizery od pramene po soutok s Labem a tím i o napojení na síť mezinárodních evropských cyklostezek. Dohodu v Pivovarské restauraci potvrdili hejtmané Středočeského a Libereckého kraje, Petr Bendl a Petr Skokan. Letos se jako připomínka této akce a současně také jako souhrn prací na projektu pojedou vyjížďky kolem řeky. Jejich koordinátorem je Sdružení Český ráj. První jízda krajem podél Jizery se jede 23. srpna. Povede z Turnova do Semil. Zájemci se seznámí s částmi budované stezky, podívají se do míst, kam se běžně nepodíváte, jako je vnitřek elektrárny v Podspálově nebo do výrobny skleněných figurek v Železném Brodě. Zájemci mohou využít jízdu parního vlaku, který ze Semil vyjíždí v 10.10 hodin (ze Železného Brodu v 10.26 hodin, z Malé Skály v 11.45 hodin). Pro všechny další účastníky platí sraz před nádražím Českých drah v Turnově ve 12 hodin. Trasa mezi Turnovem a Semily měří 30 kilometrů, půjde o nenáročnou asi čtyřhodinovou vyjížďku. Další jízda se uskuteční v neděli 24. srpna. Začíná se ve 13.30 hodin u zastávky Českých drah Turnov – město. Jede se směrem na Pěnčín a Sychrov (mimořádná prohlídka nyní nepřístupných prostor zámku), dále údolím Mohelky přes Odolenovice a Jenišovice na Malý Rohozec, kde je připravena prohlídka pivovaru.

* FOLKOVÝ SLAMÁK ve Šťastné zemi. Hudební přehlídka doplněná soutěžemi a dílnami pro děti. Začátek je ve 13 hodin.

* V Klokočí pořádají ROZLOUČENÍ S LÉTEM. Na pódiu na návsi od 14 hodin postupně vystoupí JOSEF ZÍMA A BROĎANKA – dechový orchestr  Železný Brod, PAPA BOYS – Železný Brod, J@ZŽKOVY VOČI – Semily,  ZADUY – Český ráj, GRADACE – s  Petrem Janusem. V průběhu festivalu bohatý mimohudební program. Týž den se v obci koná také SRAZ RODÁKŮ (od 14 hodin) u příležitosti 100. výročí založení sboru dobrovolných hasičů. V průběhu setkání budou přivítáni nejen rodáci, ale i noví klokočští občánci.

* Na hradě Trosky se uskuteční 1. ročník trampského festivalu TROSECKÝ ŠIRÁK. Začátek je v 18.00 hodin. Vystoupí trampské kapely FOK, Dostavník, Sešlost, Falešná karta, trampfolková skupina Hluboké nedorozumění, ostravská skupina Tempo di vlak a z Brna přijede jedna z nejlepších trampských kapel Ozvěna. Večerem provází Jiří „Fred“ Jedlička. Loni se na Troskách odehrál nultý ročník festivalu. Trampskou přehlídku zahájí zapálení trampského ohně, vztyčení trampské vlajky a odzpívání trampské hymny Vlajka.

* Posvícenský jarmark a festival řemesel se koná po celý den na náměstí a v přilehlém okolí v SOBOTCE.

* RUBBISH Open Air Fest 2008 – 4. ročník rockového festivalu se koná v Doubí u Turnova (přírodní scéna u obecního úřadu, resp. bývalé školy). Hrají kapely: Chvostoskok, Apex, RUBBISH, Vyfikundace, Vetrol a jako hlavní host večera vystoupí pražská kapela The Switch. Začátek v 19.00 hodin. Více na www.fest.rubbish.cz.

 

Neděle 24. srpna

* Na zámku Hrubý Rohozec hrají pro děti loutkáři z místního souboru Na Židli představení ČERVENÁ KARKULKA.

* Od 17 hodin začíná utkání dalšího kola divize, fotbalisté FK Pěnčín-Turnov přivítají na svém hřišti Holice.

 

PŘIPRAVUJE SE

* Čtvrtek 28. srpna

Křest nového CD turnovské skupiny PRANIC. Atrium Muzea Českého ráje, začátek v 19.30 hodin.

Na co se můžete těšit? Na rockovou i komorní podobu písniček nejstarších, starých i zcela nových, na hosty a přátele, kteří za vznikem desky stojí, na tradiční losování …

Vstupné: 80 Kč (při zakoupení CD poloviční).

* Sobota 30. srpna


n200808131552_vakci_81_08_dozinkyVelkou dožínkovou slavnost pořádá Liberecký kraj v Sychrově. V okolí zámku se bude hrát divadlo a muzika na čtyřech scénách, konat se bude tradiční dožínkový průvod atd. Půjde o jednu z největších akcí letošního léta na Turnovsku, celodenní program na hlavní scéně uvádí herec Tomáš Krejčíř. Vystoupí YO YO Band,
Ivan Mládek ad.

Na Chutnovce poslední prázdninovou sobotu pořádají od 13.00 hodin dětský den s množstvím soutěží pro malé i velké. Večer je tu potom taneční zábava spojená se slavnostním křtem nového CD skupiny Hitmakers. Začátek je ve 21.00 hodin. Jako vystoupí kapela KAMARILA z Teplic.

 


n200808132255_vakci_82_08_ironmanOvčie kiahne pořádají v sobotu 30. srpna 2. ročník soutěže o železného muže a železnou ženu Českého ráje – IRON
MAN & IRON MAIDEN. Koná se v kacanovech u kulturního domu. Prezentace závodníků od 13.00 hodin. Disciplíny: plavaní (100 metrů), kolo (15 km), běh (1500 m). Bodované disciplíny: vypití piva, pozření teplé klobásy, zvedání sudu piva. Po skončení akce vyhlášení vítězů, předání cen a grilování. Od 20.00 hodin koncert. Hrají kapely L Ru, Wojtyla a Ovčie kiahne. Startovné 70 Kč, kontakt: Honza Bílý – 724 958 000, www.ovciekiahne.org.

Nabídka trvalá:

* Hrady, zámky, infocentra, prohlídka turnovských kostelů, exkurze do kamenářských dílen a další prázdninovou trvalou nabídku si prohlédněte ZDE.

 

PROGRAM MĚSTSKÉHO LETNÍHO KINA V TURNOVĚ, SKÁLOVĚ ULICI

* Úterý 12. srpna asi ve 21 hodin – OBČAN HAVEL. Celovečerní film nahlíží do zákulisí politických i soukromých dramat prezidentského období Václava Havla. Režisér Pavel Koutecký začal film natáčet v roce 1992 a sledoval prvního českého prezidenta více než třináct let. Premiéry svého filmu se bohužel nedočkal. Po jeho tragické smrti na jaře 2006 se dokončení filmu ujal režisér Miroslav Janek.

* Středa 13. srpna asi ve 21 hodin – KOUŘ. Česká komedie Tomáše Vorla. Hrají: Jan Slovák, Lucie Zedníčková, Petr Čtvrtnícek, Jaroslav Dušek, Eva Holubová a další.

* Čtvrtek 14., pátek 15. srpna asi ve 21 hodin – WANTED – akční adaptace komiksu USA. Wesleyho (James McAvoy) život se ocitnul v bludném kruhu každodenní rutiny. Všechno ale změní setkání s krásnou Fox (Angelina Jolie), kdy se dozví, že jeho otec byl hlavou tajné organizace nájemných vrahů – a byl zavražděn.

* Sobota 16., neděle 17. srpna asi ve 21 hodin – DOSTAŇTE AGENTA SMARTA – krimikomedie USA. Smolařský agent Smart (Steve Carrell) dostává po odhalení identity ostatních agentů špionážní služby šanci, aby společně s podstatně schopnější agentkou 99 (Anne Hathawayová) překazil světovládné plány zločineckého syndikátu jménem Kaos. Bláznivá komedie ve stylu Žhavých výstřelů.

* Úterý 19., středa 20. srpna asi ve 21 hodin – KUNG FU PANDA – animovaná komedie USA.

* Čtvrtek 21., pátek 22. srpna asi ve 21 hodin – MUMIE: HROB DRAČÍHO RYTÍŘE. Premiéra filmu USA. Mumie se vrací. Tentokrát ale opustila vyhřáté písečné duny Egypta. Hrob, v němž přebývá čínský vládce (Jet Li) obklopuje 10 tisíc příslušníků slavné terakotové armády, kteří byli společně se svým pánem prokleti zhrzenou čarodějkou. Naneštěstí na tento neobvyklý hřbitov narazí archeologická výprava, jejímž členem je i syn dobrodruha Ricka O´Connella Alex…

* Sobota 23., neděle 24. srpna asi ve 21 hodin – TEMNÝ RYTÍŘ. Premiéra akční sci-fi USA. Batmanův boj se zločinem je čím dál tím riskantnější. V ulicích Gothamu řádí nevypočitatelný zločinec Joker, který mezi obyvateli šíří strach a zmatek…

Upozornění: Průměrná cena vstupenky do kina je 70 Kč. Po dobu provozu letního kina (červen, červenec, srpen) není prováděn předprodej vstupenek a internetové rezervace. Představení se přesouvají do budovy kina pouze v případě dlouhodobého špatného počasí při dodržení stejných začátků představení. Orientační začátek filmových představení v letním kině je v srpnu kolem 21. hodiny (po setmění).

 

PROBÍHAJÍCÍ VÝSTAVY

* V Muzeu Českého ráje v Turnově: stálá expozice kamenářství, historie a národopisu. Otevřeno denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin, o víkendu s polední přestávkou 12 – 13 hodin.

– V galerii muzea je výstava „Evropa – kolébka vědeckého porodnictví“, pořádána ve spolupráci s Národním muzeem v Praze. Výstava končí 14. září.

– Ve výstavním sále muzea je do 7. září výstava „222 dní mezi šperkaři“ – retrospektivní výstava šperků a plastik k XX. sympoziu Šperk a drahokam. Výstava prací umělců, kteří se zúčastnili uplynulých 20. ročníků sympozií v Turnově.

– Ve výstavním kabinetu muzea můžete do 15. srpna vidět výstavu Symposion 08 ku příležitosti XX. šperkařského sympozia. Od 21. srpna tuto výstavu nahradí připomenutí srpnového výročí roku 1968 v Turnově (výstava potrvá do 28. září).

– Dlaskův statek v Dolánkách. Expozice připravená pro tuto sezonu seznamuje návštěvníky s domáckou výrobou. Otevřeno je denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin.

* V Galerii Safír v turnovském muzeu je od 2. srpna výstava fotografií Renaty Holubové (potrvá do 6. září).

* Ve výstavním prostoru Informačního střediska na turnovském náměstí – Galerie U zlatého beránka – je od 7. srpna výstava členů Fotoklubu Safír na téma „ovoce a zelenina“. Výstava potrvá do 4. září.

* V Galerii Granát na náměstí Českého ráje v Turnově je do 21. srpna výstava fotografií polského autora Czeslawa Polcyna, kterou od 22. srpna nahradí výstava fotografií Radka Hanuse a jeho manželky Ireny s názvem Vrostlice v minerálech (jedná se o makrofotografie, vernisáž je v pátek 22. srpna v 17.00 hodin). Až do 31. srpna v galerii probíhá také výstava SUPŠ a VOŠ Turnov a SUPŠS z Kamenického Šenova. Vystaveny jsou studentské práce z oboru uměleckého zámečnictví, kovářství a designu světelných objektů. Výstava nese název „Jeden živel“ a shrnuje pětiletí spolupráce obou uměleckých škol.

* Výstavy pod patronací knihovny A. Marka v turnovské Jeronýmově ulici:

Motivy z Korsiky – malby a skici výtvarníka Jožky Čermáka inspirované jeho putováním touto malebnou částí Evropy (potrvá do 30. září)

– Kde končí svět – výstava nejlepších prací z regionu Libereckého kraje projektu „Kde končí svět 2008“. Hrad Valdštejn – Biliárový sál (26. června – 30. září).

– Příroda Na Zemi – nejlepší fotografie z 8. ročníku fotografické a výtvarné soutěže reprezentují Turnov v prostorách Městské knihovny v Praze po celé léto (Městská knihovna Praha, Mariánské náměstí do 31. srpna).

* Ekocentrum u rybníku Věžák v Českém ráji. Výstava „Krajina Českého ráje a rychlostní komunikace R35“. Jedná se o představení studie amerických studentů krajinné architektury Pennsylvánské státní univerzity. V průběhu měsíce června je informační středisko otevřeno o víkendech, o prázdninách denně od 10 do 17 hodin. Uspořádání výstavy je součástí projektu „Síť vzdělávacích a informačních center v chráněných krajinných oblastech ČR“, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

* Železný Brod: Až do 28. září je v národopisné pobočce Městského muzea v Železném Brodě Na Bělišti výstava s názvem „Vodní díla a technické stavby na potoce Žernovníku“. Výstava představuje drobný výsek z bohaté historie vodních děl a s nimi souvisejících technických zařízení pracujících v minulosti.

* Státní okresní archiv Semily. V pátek 15. srpna v 17 hodin se tu koná vernisáž výstavy obrazů z životního díla Jaroslavy Solovjevové. Na vernisáži účinkuje Orchestr waldorfské školy, úvodní slovo Antonín Langhamer. Výstava je přístupná do 19. září ve všední dny od 8 do 16 hodin, v pondělí a ve středu do 18 hodin, v pátek do 15 hodin.

* Přepeře u Dolního Bousova. Na sobotu 30. a neděli 31. srpna zde místní organizace zahrádkářů připravuje již 7. výstavu jiřin, růží, mečíků a zeleniny. Vystava bude otevřena od 9.00 do 18.00 hodin v místní jídelně. K vidění budou i nové vyšlechtěné odrůdy… Připraveny jsou i zvěřinové hody.

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.