LÁBUS VERS. PLESKOT: V TURNOVĚ MÁ ŠANCI VZNIKNOUT STAVBA EVROPSKÉHO VÝZNAMU

0

Pamatujete na vyhrocenou diskuzi, jestli na nové Střelnici má, nebo nemá viset růžová housenka výtvarníka Davida Černého? (ZDE) Tehdy odpůrci slavili vítězství. Možná po právu, protože diskuze byla vedena nátlakově ve stylu: Jestli se vám to nelíbí, tak jste hlupáci a ničemu nerozumíte! Možná Turnov přišel o raritu, za kterou by se jezdilo jako do Lurd, možná bychom ji už sami dávno sundali. Netřeba se vracet k uzavřené kapitole. Kdyby. Kdyby? Kdyby turnovská veřejnost, zejména její kulturní část, nyní nestála před podobnou výzvou.

Podařil se starostovi Hockemu vpravdě husarský kousek, když do veřejné soutěže o dostavbu turnovského divadla angažoval – popravdě spíš k tomu hodně přemluvil – dva patrně nejvýznačnější české současné architekty, prof. Ladislava Lábuse a arch. Josefa Pleskota.

Návrh dostavby turnovského divadla týmu arch. Pleskota:

O potřebě dostavby zázemí turnovského divadla se hovoří již několik desetiletí, nyní ale máme poprvé k dispozici dvě konkrétní představy. Určitě si obě vytvoří své tábory příznivců a odpůrců, skutečností je ale fakt, že je to skoro jedno, která varianta nakonec zvítězí a bude, doufejme, realizována. Obě jsou totiž na špičkové úrovni, obě splňují základní zadání, obě katapultují Turnov mezi města, která je třeba navštívit i z pohledu moderní architektury!

Turnovské divadlo je třetí nejstarší kamenné divadlo v republice – po Stavovském a Prozatímním (nyní Národním) divadle v Praze. Nedávno oslavilo 140. výročí od svého vzniku. Bylo postaveno jaksi dodatečně na velké prosby tehdejších divadelníků ve dvoře záložny (dnes hotel Slavie) v Hluboké ulici. Tomu odpovídal i vchod, situovaný k hlavní ulici. Když potom došlo k oddělení nemovitostí, byla po zbourání jednoho z domů na Trávnicích zvolena varianta hlavního vstupu do divadla právě z této ulice. Dodnes je to velký problém: Miniaturní zázemí pro návštěvníky, naprosto nevhodně umístěné pánské toalety, bar s občerstvením napůl majetkově v sousední nemovitosti ad. Přesto divadlo žije a jeho interiér patří k nejpěknějším v republice. Na přelomu století prošlo náročnou vnitřní rekonstrukcí včetně opravy velkého lustru, obložení stěn, jeviště a technického zázemí. Tehdejší ředitel turnovské kultury Václav Feštr prosadil i koupi sousedního domu na Trávnicích, kde je dnes vyhledávaný ovocný bar – původní myšlenka dostavby zázemí divadla byla, že vstup bude koncipován právě přes tento dům.

Jak na veřejném představení svých návrhů – konalo se v kině Sféra v úterý 11. dubna za účasti asi pěti desítek občanů – potvrdili oba páni architekti, se svojí účastí v soutěži souhlasili zejména proto, že jde o ohromnou výzvu. Požadavky na nové zázemí divadla a prostorové možnosti umístění stavby jsou natolik komplikované, že to v nich vyvolalo velkou zvědavost, jestli se to vůbec dá zvládnout. Své práce navzájem až do veřejného představení neviděli a vzhledem k přátelským vztahům mezi nimi bylo zajímavé sledovat neskrývaný zájem o řešení toho druhého.

Původní vstup do divadla

Leitmotivem návrhu týmu kolem architekta Pleskota byl výbrus českého granátu. Jádrem návrhu je prosklená ocelová konstrukce, která tento výbrus opravdu vzdáleně připomíná. První pohled bude pro diváka možná šokem, protože nečeká něco tak odvážného a monumentálního, připomínající Pleskotovy realizace v Ostravě. Dům s ovocným barem byl tvůrci ponechán dalšímu využití, jejich řešení spočívá de facto v zastřešení stávajícího volného prostoru před divadlem. Ve vstupní části najdete pokladnu, šatny, toalety, je zde i prostor pro pořádání koncertů či literárních večerů, vše s využitím denního či umělého osvětlení. Návrh působí velmi vzdušným dojmem. Kvalifikovaný odhad nákladů tohoto řešení je 28,5 mil. Kč bez DPH.

Architektonické řešení ateliéru prof. Lábuse vychází více z vlastní secesní stavby, kterou doplňuje určitými až antickými prvky (především sloupoví). I toto řešení nechává sousední dům s ovocným barem jinému využití a řeší pouze dnes nezastavěnou část. Navržená přístavba navazuje téměř plynule na stávající divadlo a uzavírá uliční řadu s ulicí Ladislava Petrnouška. Ve třech úrovních shodných s hledištěm divadla, resp. balkonem a galerií nabízí základní zázemí a přístavbou vzadu také rozšiřuje technické zázemí divadla. V současnosti odhalené štíty divadla i sousedního domu nová přístavba zakrývá, i zde se objevuje stejně jako ve druhém návrhu jakási vystouplá část, aby stavba byla vidět z Palackého ulice. Kvalifikovaný odhad nákladů je 32 mil. Kč bez DPH.

Návrh dostavby turnovského divadla týmu prof. Lábuse:

Jak oba pánové přiznali, jejich cílem bylo doplnit uliční řadu, proto tedy ani neřešili objekt s ovocným barem, ani třeba nenavrhli jeho demolici. Navíc dnes se ve stavbách tohoto typu vyžaduje hlavní vstup zády k hledišti, což oba návrhy také splňují. Na dotaz zda v případě řešení arch. Pleskota nebudou v zimě problémy s vytápěním takto velkého prostoru, bylo odpovědí, že dnešní moderní technologie toto umožňují bez zbytečně velkých energetických nákladů. Také co do údržby jsou oba návrhy srovnatelné. Zajímavostí pak byl dotaz, jestli by třeba nemělo být návrhů víc, aby bylo z čeho vybírat. „V opravdu dobré restauraci také na jídelním lístku nenajdete 100 jídel,“ glosoval to s úsměvem prof. Lábus.

Jak na setkání doplnil starosta T. Hocke, nyní oba návrhy půjdou do odborných komisí města, potom je proberou radní i zastupitelé, kteří by jeden z návrhů měli ještě letos do léta vybrat. V ideálním případě by měla být na konci příštího roku připravena i projektová dokumentace…

Který návrh se vám více líbí? Hlasujte v doprovodné anketě na TVA

Vize také:
http://www.archicakes.cz/cs/ladislav-labus-aa
http://www.arch.cz/pleskot/

Sdílet

Autor článku

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.