PĚT TIPŮ, JAK NAKUPOVAT ZDRAVÉ POTRAVINY

0

Nástrahy, jak ošálit spotřebitele, číhají všude. Potraviny nevyjímaje. Pojďme se spolu s Renatou Sotákovou, výživovou poradkyní NATURHOUSE v Turnově, podívat, čeho se výrobci nejčastěji dopouštějí a na co bychom si měli dávat největší pozor při koupi potravin.

Ceny potravin neustále stoupají, v současné době tvoří jednu třetinu veškerých životních nákladů průměrné české rodiny. Jako odpověď na zdražování spotřebního zboží prorazily na trh levnější varianty. U těch je ale potřeba být obzvlášť obezřetní. „Mnohdy se totiž může stát, že nekoupíte skutečné máslo, ale pouze jeho náhražku, v šunce je více přídavků než skutečného masa a sýr byl vyroben bez použití mléka,“ uvádí příklady nástrah poradkyně Renata Sotáková.

1) Čtěte etikety
V každém případě je potřeba důkladně číst složení potravin, které musí být ze zákona uvedeno na každé etiketě. „Vedle toho se dívejte i na gramáž. Některé obaly klamou tělem a budí dojem, že kupujete více, než tomu skutečně je,“ radí Renata Sotáková z výživové poradny NATURHOUSE v Turnově.

2) Nenechte se zlákat cenou
Cenová nabídka hraje při rozhodování jeden ze stěžejních faktorů. Podezřele levné potraviny ale většinou obsahují pouze směsici náhražek a barviv. „Je to velmi častý jev. Aby výrobci měli patřičný výdělek, musí tomu přizpůsobit náklady na výrobu produktu. Jakmile kupujete například dvaceti dekový balíček třicetiprocentního sýra za méně než osmnáct korun, máte stoprocentní jistotu, že je vyroben z rostlinných tuků,“ doplňuje poradkyně Renata.

3) Ledacos napoví i název
Existují směrnice, podle kterých se k produktům přiřazuje název. Poradkyně radí: „Pojmenování máslo může mít ze zákona pouze produkt, který obsahuje minimálně osmdesát procent mléčného tuku, čokoláda jen výrobek s více než dvaceti pěti procenty kakaa a šunka nejvyšší jakosti musí obsahovat nejméně 16 % čistých svalových bílkovin.“

4) Zaměřte se na to, co je malým písmem
Mnohdy bývají některé informace uvedené miniaturami. Je to z toho důvodu, že výrobci spoléhají na to, že spotřebitel informaci přehlédne. V zákoně se totiž píše pouze to, že popis musí být na produktu čitelně uveden. To, jakým způsobem je ale definována samotná čitelnost, už ve směrnici není. „Může se vám lehce stát, že si nekoupíte skutečnou čokoládu, ale jen kakaovou pochoutku nebo místo skutečné kávy jen kávový nápoj,“ uvádí Renata.

5) Nekupujte drahou vodu
Další problém nastává při koupi křehčeného nebo mraženého masa. Masné a rybí výrobky mohou obsahovat klidně dvacet procent solného roztoku, který se injektážně vpravuje do jejich struktury. „V tomto případě by vás měl zajímat obsah vody, který rozhodně musí být pod deseti procenty,“ říká výživová poradkyně Renata Sotáková z NATURHOUSE.

Výživovou poradnu NATURHOUSE v Turnově navštivte na adrese: Hluboká 280. Na konzultaci se můžete objednat telefonicky: 488 578 801 nebo e-mailem: turnov@naturhouse-cz.cz, www.naturhouse-cz.cz. (PR)

Sdílet

Autor článku

Comments are closed.

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.